Našice – Predstavljanje knjige u središnjoj knjižnici Slovaka u RH

Našice - Predstavljanje knjige u središnjoj knjižnici Slovaka u RH

U Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice tijekom ožujka traje Mjesec slovačke knjige. Središnja knjižnica Slovaka u RH koja djeluje u okviru našičke knjižnice, tom prigodom priprema različite sadržaje kojima promiče slovačku književnost, jezik i kulturu. Do sada je, u suradnji s Maticom slovačkom Našice, održana manifestacija Slovački uskrsni običaji, a pred nama je još jedan kulturni događaj.

 

U četvrtak, 21. ožujka, u 18 sati u Pejačevićevom dvorcu održat će se književno veče na kojem će biti predstavljena knjiga Slavka Hohoša „Obiteljska povijest hrvatskih Hohoša“ te najnovija izdanja Saveza Slovaka u Hrvatskoj. Predstavljanje zajednički organiziraju Središnja knjižnica Slovaka, Matica slovačka Našice i Savez Slovaka. Kako je autor Slavko Hohoš Slovak podrijetlom iz Markovca (živi u Osijeku), književno veče će, vjerujemo, biti zanimljivo našim sugrađanima iz okolnih slovačkih naselja, ali i Našičanima koji prate kulturu i povijest doseljavanja Slovaka na ovom području.

O knjizi „Obiteljska povijest hrvatskih Hohoša“ možemo samo reći da je dobila vrlo dobre preporuke i recenzije, pa kao uvod u predstavljanje navodimo nekoliko izvadaka iz predgovora: 

Našice - Predstavljanje knjige u središnjoj knjižnici Slovaka u RH

„Autor, pripadnik četvrte generacije Slovaka koja živi u Hrvatskoj, u knjizi donosi vrlo zanimljivo napisanu genealogiju svoga roda. Djelo sadrži najstariju dokumentiranu generaciju obitelji koja seže u Slovačku u 18. stoljeću i usmjerava se k sadašnjosti te tako obuhvaća čak 9 naraštaja ove bogato razgranate obitelji. Autor sudbine članova obitelji stavlja u širi društveni, socijalni, kulturni i politički kontekst dopunjujući ih usmeno prenošenim pričama i ilustracijskim dokumentarnim materijalom. Ova obiteljska saga, zahvaljujući autorovoj umješnosti i dugogodišnjem istraživanju, svjedoči o sjedinjenju dvaju bliskih slavenskih naroda i daje izniman prikaz života pripadnika slovačke dijaspore kroz više generacija.“

{module Adsense 468×60 Slika i tekst}

Pročitajte još

This will close in 8 seconds