Našice – 68. obljetnica bleiburške tragedije i križnog puta

Našice - 68. obljetnica bleiburške tragedije i križnog puta

Jučer je na našičkom glavnom gradskom groblju obilježena 68. obljetnica tragedije u Bleiburgu. Na popisu bleiburških žrtava nalazi se i 153 ime Našičana nestalih nakon 2. svjetskog rata, a kako kaže Željko Tomić, predsjednik udruge „Hrvatski domobran“, tek sada se javilo još ljudi sa oko 30-ak imena žrtava za koje se vjeruje da su nestali u Bleiburgu.

 

Gdin. Tomić se zahvalio svima prisutnima u ime hrvatskih domobrana što su se došli pokloniti palim žrtvama. Gradonačelnik Krešimir Žagar zahvalio se svim predstavnicima udrugama što su se okupili na glavnom gradskom groblju pokloniti žrtvama i održati uspomenu na sve stradalnike našeg grada te svima koji nisu dozvolili da se tragedija zaboravi. Unaprijed se zahvalio i pozvao je sve da se pridruže na Crnom potoku 15.lipnja, gdje će se održati svečana sveta misa i spomendan na sve stradale na Crnom potoku.

 

U ime Grada obilježavanju su bili prisutni: pročelnik gradske uprave Franjo Vladika, gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Pintarić, a u ime braniteljskih udruga: predsjednik udruge „Hrvatski domobran“ i dopredsjednik udruge dragovoljaca „Hrvatski sokol“ Željko Tomić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Našice Snježana Marod i predsjednik HVIDR-e Miroslav Ranogajec.

{gallery width=150 height=100}Slike_tekstovi/2013/5mjesec/16/v1{/gallery}

BLEIBURŠKA TRAGEDIJA – U Bleiburgu je u svibnju 1945. godine izvršen najveći pokolj više stotina tisuća većinom hrvatskih vojnika i civila u Europi nakon Drugog svjetskog rata, koji su se htjeli predati savezničkim snagama, ali su ih britanske snage izručile jugoslavenskoj partizanskoj vojsci, koja ih je bez sudskog postupka poubijala. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao križni put.

Pročitajte još