Na Lapovcu započeo 14. Međunarodni kup jadransko – podunavskih zemalja u lovu šarana i amura

 

Jučer je u Mjesnom domu u Zoljanu otvoren 14. Međunarodni kup jadransko – podunavskih zemalja u lovu šarana i amura. Organizatori natjecanja su Hrvatski športski ribolovni savez i ŠUD „Šaran”, a pokrovitelji Grad Našice te Ministarstvo turizma i sporta. Kup se održava na jezeru Lapovac, kreće danas i trajat će sve do subote, a na njemu se natječe deset ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore koje će ukupno provesti 52 sata u ribolovu.

Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Sportske zajednice Grada Našica Nikola Antolović, Branimir Vidić, predsjednik ŠUD-a Šaran, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever te Đorđe Klepić, predsjednik Regionalne ribolovne asocijacije jadransko – podunavskih zemalja koji je otvorio Kup s nadom da će on biti uspješno održan.

Domaćini smo 14. Međunarodnog ekipnog natjecanja u lovu na šarana i amura RAJP što nam predstavlja iznimnu čast, a natječe se 10 ekipa. Natjecanje kreće u četvrtak, 31. 08. u 10 sati, a završava u subotu, 02. 09. u 14 sati. Prije svega bih naglasio kako je ovo jedno veliko druženje jer svi se manje, više znamo preko raznih natjecanja diljem Hrvatske i Europe. Također bih se zahvalio svojim dečkima iz Udruge koji su odradili dobar posao kako bi natjecanje prošlo u najboljem redu, također se zahvaljujem Gradu Našicama, TZ Grada Našice i Sportskoj zajednici na pokroviteljstvu.” – rekao je predsjednik Vidić.

Grad Našice stoji na raspolaganju svim natjecateljima

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Kašuba pohvalivši organizatore natjecanja, ŠUD Šaran na velikom trudu koji je bio potreban za pripremu ovakve vrste natjecanja.

„Prije svega bih se zahvalio ŠUD-u Šaran, a posebno predsjedniku Branimiru Vidiću na mukotrpnom radu te na održavanju našeg jezera Lapovac kao i na promociji Grada Našica svojim međunarodnim uspjesima. Mi ćemo ovoj Udruzi te ostalim udrugama s našičkog područja i dalje davati bezuvjetnu podršku. Ovaj kup je 14. po redu i međunarodnog je karaktera stoga mi je danas bila prilika pozdraviti i drage goste iz susjednih zemalja te im reći kako im Grad stoji na raspolaganju i želja mi je da napuste Našice s lijepim uspomenama. Također sam ih pozvao na subotnju manifestaciju u sklopu Dana slavonske šume, a koja će se održati u Velikom parku gdje očekujemo veliki broj posjetitelja i natjecatelja.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba zahvalivši se još jednom ŠUD-u Šaran koji predstavljaju kako sportski tako i ekološki duh Našica.

Nikola Antolović, predsjednik Sportske zajednice Grada Našica pozdravio je natjecatelje i čestitao im na sudjelovanju te je izrazio nadu da će svi sudionici kroz ovaj Kup vidjeti sve ono što Našice nude kako u sportskom tako i u kulturnom smislu.

Sve je veći broj sportskih ribolovaca

Predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever naglasio je dobru suradnju s našičkim ribičima i Gradom Našicama, a svim je natjecateljima poželio je puno sreće u Kupu.

Prije svega bih naglasio kako je šaranski ribolov je trenutno jedan od ribolova u ekspanziji na svjetskoj razini gdje je sve veći broj sportski ribolovaca, posebice mladih ljudi koji se bave takvim vidom ribolova. No, to je ribolov gdje se riba uhvati, fotografira, izvaže i vrati u vodu. Ovo je priča koja razvija ribolovni turizam i mi smo krenuli s njom 2000. godine, a do danas smo razvili veliki broj voda koje imaju kapitalce do 40 kilograma i time spadamo u sam vrh svjetskih destinacija za ovu vrst ribolova.” – naglasio je predsjednik Sever najavivši Svjetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu 2025. godine koje bi bilo održanu u Đakovu ili na našičkom području.

Pročitajte još