Meteorolog Zoran Vakula „Vremenastim pričama” oduševio našičke vrtićance

Prvo od nekoliko današnjih predavanja renomirani meteorolog Zoran Vakula održao je za predškolce Dječjeg vrtića „Zvončić” Našice. Ravnateljica vrtića Snježana Kanđera, srdačno je dočekala Vakulu, naglasivši koliko su djeca sretna zbog njegovog posjeta. U uvodnom dijelu, ravnateljica je pričala o važnosti razumijevanja vremenskih pojava za mališane i istakla kako je upravo Zoran Vakula prava osoba da im približi meteorologiju na jednostavan i zanimljiv način.

Zoran je svoje predavanje započeo s osnovama meteorologije, koristeći jednostavne i ilustrativne primjere, a mališani su s oduševljenjem postavljali pitanja. Ona su bila raznovrsna, a među najčešćima su bila o snijegu za blagdane, nastanku magle, metodama prognoziranja vremena te nastanku munja. Na pitanje hoće li biti snijega za Božić, Vakula je odgovorio sa smiješkom, objašnjavajući kako je to uvijek neizvjesno, ali da će se truditi predvidjeti i najaviti svaku promjenu.

Mališani su bili itekako pripremljeni za današnje priče sa silnim pitanjim

Zoran Vakula je još jednom pokazao svoju strast prema meteorologiji kao i dar za prenošenje znanja na mlađe generacije, ostavljajući iza sebe „sunčano” raspoloženje.

„Dakle, ono što me svakako zanima, a vezano je za današnje predavanje je to što su djeca usvojila? Tako da vjerujem da ću ostati u kontaktu s „Zvončićem”, odnosno mojim nekadašnjim vrtićem i da ću saznati od ravnateljice i odgajateljica što su djeca zapamtila. Naime, moji roditelji su iz Markovca i Vukojevaca i sjećam se u izmaglici da sam pohađao ovaj vrtić, bio među prvima rano ujutro i učio vezati vezice. Ono što me danas ugodno iznenadilo je vrijeme koje su djeca izdržala, oni su odradili puni školski sat, a nakon toga je uslijedio niz pitanja. Naravno, neki klinci su bili prpošniji, vjetropirastiji – kao što kaže naslov jedne od mojih slikovnica. Dodatno me je razveselilo to što su neka djeca bila itekako pripremljena za današnje priče sa silnim pitanjima. Nadam se da će im nešto ostati u sjećanju od ovog našeg meteo druženja i nadam se da ih nisam preplašio.” – izjavio je kroz smijeh Vakula istaknuvši kako svoja predavanja naziva meteorološkom stand-up tragikomedijom.

„Nije dovoljno samo sjesti i čitati slikovnicu jer djeca trebaju akciju koja onda izaziva reakciju – tijekom promocije dajem sve od sebe – skačem, ležim, penjem se i nadam se da ću barem nekog od njih zainteresirati za meteorologiju i prirodne znanosti. Također, s pomoću svojih slikovnica pokušavam djecu ponajprije educirati jer je osnovna ideja spustiti cijelu znanost na riječi koje oni razumiju. Primarno mi je prenijeti spoznaju o meteorološkim elementima kako bi se lakše snalazili s mnogobrojnim informacijama koje svakodnevno dobivamo. Nažalost, one sve češće odnose na klimatske promjene i globalno zatopljenje. Naime, zadnjih 6, 7 godina, kolika je i dob vrtićanaca koji su danas prisustvovali predavanju, su najtoplije godine otkad postoje instrumentalna mjerenja u Hrvata, a i šire. Klima nam se mijenja i moramo se prilagođavati tim promjenama.” – rekao je Vakula te se s još nekoliko riječi osvrnu na stvaranje slikovnica kao i na rad na Hrvatskoj radioteleviziji.

„Već 2005. godine sam predložio ideju svom dobrom prijatelju – ilustratoru i dizajneru o 12 slikovnica različite tematike, no on je bio dosta zauzet. U međuvremenu sam suorganizirao i međunarodnu izložbu karikatura na temu meteorologije s Hrvatskim društvom karikaturista u Klovićevim dvorima. Ondje sam se upoznao s našim proslavljenim karikaturistom Nikom Titanikom koji je ujedno i ilustrator te smo ostvarili dobru suradnju i tako je nastalo, za sada, 6 slikovnica – Munjasta, Kapljičasta, Pahuljasta, Sunčasta, Oblačasta i Vjetropirasta u nakladi Vakula. Nisam siguran hoću li izdržati i sljedećih godina ritmom od dvije slikovnice godišnje, ali svakako ću se potruditi da bude barem jedna. Sad pripremamo drugu zbirku „Meteorima” koja će vjerojatno u prosincu ugledati svjetlo dana dok u iduće dvije, tri godine planiram izdati zbirku meteokarikatura. Naglasio bih da je sve to moj hobi jer ja i dalje radim na Hrvatskoj radioteleviziji gdje sam urednik meteorolog i svakodnevno pripremam veliki broj emisija, a tu je još i teletekst kojeg mladi možda i ne čitaju, ali on i dalje predstavlja jedan od glavnih izvora informacija starijim ljudima koji nisu toliko vični internetu. Moja druga „kćerka” je aplikacija HRT Meteo, koja doživljava pripremu za osvježenje u sljedećoj godini, tako da je posla napretek i za sada se još nadam da ću u prijevremenoj mirovini imati više prostora za Nakladu Vakula”.

Djeca trebaju njegovati i razvijati ljubav prema čitanju, slikovnicama i pričama

Ravnateljica Kanđera zahvalila se Zoranu Vakuli na odvojenom vremenu kao i na znanju koje je danas prenio mališanima.

„Jako mi je drago što nas je bivši sugrađanin i polaznik ovog vrtića došao posjetiti. Danas smo dosta toga naučili, čuli i ponovili, ali i proširili znanja i iskustva ne samo malenih, nego i onih većih. Zoran je pristupačnim način prezentirao meteorologiju i kod djece se pobudio interes i mislim da je gospodin Vakula pogodio taj senzibilitet naših predškolskih obveznika. Moram priznati da su naša djeca jako dobro pripremljena od strane odgojiteljica za sve naše posjete pa mislim da je gospodin Vakula bio iznenađen količinom znanja kojeg su mališani pokazali. Ovo je prvi, a nadam se ne i zadnji, susret kojim je Zoran prezentirao svoje slikovnice, a one će, naravno, naći svoje mjesto i u našem odgojno obrazovnom procesu u svim našim vrtićima što me osobito veseli. Radujem se da će se ova tema proširiti novim sadržajima i dobro je da djeca njeguju i razvijaju ljubav prema čitanju, slikovnicama i pričama. Tko zna, možda će netko od naše djece krenuti jednog dana stopama našeg poznatog meteorologa Zorana.” – izjavila je ravnateljica Kanđera uručivši prigodan poklon današnjem gostu. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

 

Pročitajte još