Maloljetnici počinili više kaznenih djela

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su tri maloljetnika počinila kazneno djelo „Teška krađa“, četiri kaznena djela „Krađa“ i četiri kaznena djela „Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari“. Naime, u vremenu od 11. do 13. lipnja, u Osijeku, maloljetnici su iz dvorišta obiteljske kuće ukrali osobni automobil čime su 45-godišnju vlasnicu oštetili za oko 10.000,00 kuna.


U noći s 15. na 16. lipnja, na području Donjeg Miholjca, maloljetnici su iz dvorišta ukrali osobni automobil o čemu smo već pisali, a više možete pročitati ovdje: https://nasice.com/provalio-u-sluzbene-prostorije-udruge/

U noći s 15. na 16. lipnja, na području Donjeg Miholjca, maloljetnici su provalili u službene prostorije udruge, o čemu smo već pisali, a više možete pročitati ovdje: https://nasice.com/provalio-u-sluzbene-prostorije-udruge/

Dana, 17.lipnja, u Osijeku, maloljetnici su ukrali osobni automobil, o čemu smo već pisali, a više možete pročitati ovdje: https://nasice.com/na-podrucju-nasica-ukrao-oko-500-metara-elektricnih-instalacija/ Također, u noći s 22. na 23. lipnja, u Osijeku, maloljetnici su ukrali otključani automobil. Policijski službenici podnose posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Osijeku.

Ukrao moped

U noći s 21. na 22. lipnja, u Osijeku ispred stambene zgrade, nepoznati počinitelj je ukrao moped i zaštitnu kacigu čime je 56-godišnji vlasnik oštećen za oko 11.000,00 kuna. Policija nastavlja intenzivno traganje za kradljivcem.

S 1,72 promila upravljao automobilom

U vremenu od 21. do 22. lipnja na području Policijske uprave osječko – baranjske u nadzoru prometa policijski službenici evidentirali su 6 vozača osobnog automobila i 3 biciklista koji su upravljali pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola evidentirana je sinoć oko 23,52 sata u Rakitovici, kada su policijski službenici u nadzoru prometa zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 33-godišnji državljanin Mađarske. Evidentirana mu je koncentracija od 1,72 promila alkohola u krvi te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.

U utorak, oko 00,40 sati, u Valpovu, u policijski službenici su u nadzoru prometa zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 42-godišnjak iz Bistrinaca, za vrijeme dok mu je Rješenjem suda određeno da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine jer je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova. Vozač je uhićen i privremeno mu je oduzeto vozilo s kojim je upravljao do donošenja odluke o prekršaju. Vozač je po policijskim službenicima doveden na Općinski sud gdje mu je određeno zadržavanje na 15 dana te je sproveden u zatvor. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci.

Oko 19,05 sati u Tvrđavici, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila, 24-godišnjak iz Čepinskih Martinaca uslijed neprilagođene brzine kretanja vozilom je sletio s kolnika. Izmjerena mu je koncentracija od 1,54 promila alkohola u krvi. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 21.500,00 kuna ili kazna zatvora o 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.

Oko 23,30 sati, u Osijeku, u Drinskoj ulici u nadzoru prometa policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 61-godišnjak iz Sarvaša za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije. Alkotestiranjem mu je izmjerena koncentracija od 1,40 promila alkohola u krvi. Vozač je uhićen i privremeno mu je oduzeto vozilo s kojim je upravljao do donošenja odluke o prekršaju. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 35.000,00 kuna ili kazna zatvora o 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 10 negativnih prekršajnih bodova.

Jučer, oko ponoći, u Tenji, u nadzoru prometa policijski službenici su zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 44-godišnjak iz Osijeka. Alkotestiranjem mu je izmjerena koncentracija od 2,21 promila alkohola u krvi te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.

Oko 20,50 sati, u Našicama, u nadzoru prometa policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 28-godišnjak iz Đurđenovca prije stjecanja prava na upravljanje vozilima. Izvršenim provjerama utvrđeno da je 28-godišnjak unatrag tri godine dva puta pravomoćno presuđen za istovrsni prekršaj te je uhićen i privremeno mu je oduzeto vozilo kojim je upravljao do donošenja odluke o prekršaju.

Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.

U protekla 24 sata dvije prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su dvije prometne nesreće u kojima je nastala materijalna šteta. Na području Osijeka i Donjeg Miholjca dogodila se po jedna prometna nesreća.

Plaćanje kazne za prometni prekršaj na ruke policijskom službeniku odlazi u povijest

Građani od 1. srpnja 2022. godine novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu, na mjestu počinjenja prekršaja više neće moći plaćati gotovinom, već od tog datuma Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Za tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova je posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije, nabavilo 600 POS uređaja, koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje na mjestu počinjenja prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji. Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. godine provela unutarnju reviziju na temu „Revizija procesa zaduživanja, oporabe i razduživanju potvrda za naplatu novčanih kazni te razduživanja sredstava od naplaćenih novčanih kazni“.

Naglašavamo da policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, uz naplatu kazne u gotovini, dok od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati.

Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se Potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000,00 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000,00 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000,00 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovicu iznosa.

Ukoliko građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti iz razloga što nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu ili nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana od primitka Obavijesti o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj.

U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu, bit će mu izdan Obavezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako građanin kojem je izdan Obavezni prekršajni nalog u roku od 8 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati 2/3 izrečene novčane kazne.

Stric pivo

Pročitajte još