Krpelji – kako se zaštititi

Boravak u prirodi povezan je s rizikom od mogućeg kontakta s krpeljima posebice u proljeće i rano ljeto te u ranu jesen kada su najaktivniji su i najbrojniji.


Krpelji se nalaze na listovima i granama grmova, niskog raslinja do visine od jednog metra, u šikarama, pretežno u prizemnom sloju šuma. Najčešće se zaraze prilikom hranjenja na šumskim životinjama i glodavcima, a svojim ubodom zarazu mogu prenijeti i na čovjeka, ako se on nađe u njihovu prirodnom okolišu. Krpelji su značajni kao prijenosnici zaraznih bolesti. Prilikom odlaska u prirodu treba uvijek pripaziti i zaštiti se od mogućnosti uboda krpelja. U Hrvatskoj se od bolesti koje prenose krpelji najčešće pojavljuju Lajmska bolest (Lyme borelioza ili erythema migrans) i krpeljni meningoencefalitis.

 

Preporučene mjere zaštite od krpelja

Obucite prikladnu odjeću i obuću za boravak u prirodi (dugi rukavi, nogavice uvučene u čarape, zatvorene cipele). Izbjegavajte odjeću tamnih boja (na kojoj se krpelj teže uočava) i materijale poput vune i flanela, jer se na njih krpelji lakše zakvače. Hodajte obilježenim stazama. Izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu i odlaganje odjevnih predmeta na grmlje i tlo. Primijenite repelente (za odbijanje krpelja) na gole i izloženije dijelove tijela te eventualno na odjeću. Nakon povratka iz prirode presvucite odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo. Provjerite imate li na koži ili odjeći krpelja kako biste ga što prije odstranili, a posebno pretražite dijelove tijela s nježnijom. Otuširajte se po povratku iz prirode, navodi HZJZ.

 

Izvor: HZJZ

Stric pivo

Pročitajte još