Konferencija „Pametni gradovi – prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti“

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci održana je konferencija “Pametni gradovi – prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti”. Radilo se o trećoj konferenciji u sklopu trogodišnjeg projekta CEKOM za pametne gradove. CEKOM je inovacijski klaster koji potiče suradnju poduzetnika i organizacija za istraživanje i širenje znanja na projektima istraživanja i razvoja. Radi se o projektu od nacionalnog značaja, a ujedno i najvećem razvojnom projektu u Hrvatskoj u području informacijsko-komunikacijskih rješenja usmjerenih prema poboljšavanju kvalitete života.

CEKOM, koji je započeo prije devet godina, a završava 1. ožujka ove godine, predstavio je Damir Medved, tehnički koordinator projekta, koji je sudionicima konferencije objasnio sve faze projekta od planiranja, prijave i zatim provedbe projekta te dao viziju i konkretne planove za budućnost ovog projekta i svih ideja i suradnji koje su iz njega proizašle.

Razvoj suradnje između gospodarstva i znanstveno-istraživačke zajednice

Konferencija je bila posvećena mogućnostima razvoja suradnje između gospodarstva i znanstveno-istraživačke zajednice na konkretnim projektima. Također predstavljeni su i aspekti suradnje ustrojeni unutar projekta CEKOM za pametne gradove koji se bave izazovima s kojima se gradovi susreću u području prometa, energetike, ekologije, infrastrukture, upravljanja resursima i ostalim područjima važnim za funkcioniranje urbanih sredina. Sudionici konferencije bili su predstavnici Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskog telekoma, tvrtke Erickson »Nikola Tesla«, komunalnih i trgovačkih društava Grada Rijeke te Centra kompetencija (CEKOM-a). Predstavljena je i Grupacije Smart City Hrvatske gospodarske komore. Njezin predsjednik Bojan Fišer iz tvrtke Detas d.o.o. sudionike je upoznao sa ciljevima Grupacije koja za sada broji 38 članova. Smart City grupacija je glavni uslužni centar privatnim i javnim tvrtkama i građanima za projekte koji su zeleni, održivi i pametni. Zamišljena je kao platforma putem koje poduzetnici aktivno sudjeluju u oblikovanju održive budućnosti zajednice, jača dijalog između privatnog i javnog sektora kao poželjan oblik u razvoju i primjeni suvremenih tehnologija na dobrobiti građana i poduzetnika, ali i u svrhu promocije domaće industrije te poslovnog povezivanja članica HGK.

 

Izvor: HGK

Pročitajte još