Izložbom „Šuma okom šumara’’ otvoreni 23. Dani slavonske šume

 

U svečanoj dvorani hotela Park Panolija u organizaciji u Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Našice jučer je otvorena tradicionalna izložba bjelovarskog salona fotografija „Šuma okom šumara” međunarodnog karaktera.

Na ovoj vrijednoj izložbi izložene su fotografije na kojima se mogu se vidjeti mnoge zanimljive scene iz šumskog svijeta. Autori fotografija uglavnom su inženjeri i tehničari šumarstva koji boraveći u šumi, uz svoj rad, bilježe svoja zapažanja.

Ova izložba doprinosi razvoju svijesti o važnosti šuma

Izložbu koja je najavila početak festivala Dani slavonske šume otvorio je dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić, istaknuvši kako je ova izložba koju je Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Bjelovar prvi put postavilo 1998. godine, jedan od načina predstavljanja i popularizacije šumarske struke.

„Svakodnevno kretanje po šumi autoru daje priliku uhvatiti sve one rijetke trenutke koji pokazuju istinsku ljepotu naših šuma. Fotografije su ovjekovječenje ljepote trenutka s kojim se autor susreo. Svaka od ovih fotografija predstavlja jedan jedinstveni i neprocjenjivi trenutak u prirodi.’’ – kazao je Margaletić.  Napomenuo je kako je ova izložba također doprinosi razvoju svijesti o važnosti šuma, koje kao složeni ekosustav i jedno od temeljnih prirodnih obnovljivih bogatstava, za čovjeka kao i za sav život na zemlji, imaju posebnu vrijednost.

„Šumarska struka je izuzetno vrijedna jer gospodari s najsloženijim ekosustavom. Republika Hrvatska je po svojoj šumovitosti među najšumovitijim zemljama Europske unije. Ljepota šumskih ekosustava leži u njihovoj raznolikosti. Istraživati šumski ekosustav zapravo znači istraživati život, biljni i životinjski svijet.’’ – istaknuo je Margaletić.

U sklopu festivala održava i obrtnički sajam koji promovira Našice kao vrlo važan gospodarski centar u Slavoniji

O ulozi i važnosti Dana slavonske šume govorio je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, istaknuvši kako je to najveći i najpoznatiji festival koji ima veliku važnost za Našice, jer uspješno promovira i slavi prirodnu baštinu, gospodarstvo, gastronomiju i udruge.

„Festival se održava u Perivoju Pejačević, i naravno da promovira njegovu ljepotu, ali se u sklopu festivala održava i obrtnički sajam koji promovira Našice kao vrlo važan gospodarski centar u Slavoniji sa svojim malim, srednjim i velikim poduzetnicima. Na festivalu će se također predstaviti i brojne udruge, a to se sve čini duh našega grada.’’ – poručio je Kašuba.

Nazočnima su se obratili predsjednik našičkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva Darko Mikičić kao i direktor Sektora za šumarstvo Krešimir Žagar koji je istaknuo kako ovim festivalom slavimo slavonsku šumu te da nema ljepšeg načina započeti ga nego ovom prekrasnom izložbom.

Također se s nekoliko riječi osvrnu i na nedavno nevrijeme koje je prouzročilo veliku štetu u ovom dijelu Hrvatske, a pogotovo na vinkovačkom području. „Naime, prije nešto više od mjesec dana nevrijeme je prohujalo Hrvatskom te je izazvalo ogromne štete u šumama – više od 3,5 milijuna kubika drveta je polomljeno, a od toga je 2,5 milijuna na području Uprave šuma Vinkovci.” – izjavio je direktor Žagar najavivši kako će šumari iz svih dijelova Hrvatske sudjelovati u sanaciji šteta.

Šime Zupčić, jedan od organizatora izložbe rekao je kako ona otvara 23. Festival Dani Slavonske šume te se s nekoliko riječi osvrnu na njenu povijest. „Ovo je 18. salon fotografija pod nazivom „Šuma okom šumara”, a u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva ogranak Bjelovar, gdje je grupa entuzijasta još od davne ’98. godine krenula s tom inicijativom kako bi ljudima približila sve ljepote šumskog svijeta. 2004. godine postaje salon fotografije kada se uvodi žiri i raspisuju se uvjeti natječaja, a uglavnom su mogli pristupiti samo članovi Hrvatskog šumarskog društva i zaposlenici Hrvatskih šuma. 2006. godine on dobiva međunarodni karakter, a sve je kulminiralo 2011. godine kada je izložba izložena u zgradi UN-a u New Yorku gdje je ostvarila zapažene rezultate i na osnovu toga izložba je održana na još nekoliko mjesta u SAD-u. Nažalost, iz Našica još do sada nitko nije sudjelovao, ali nadam se da će se to promijeniti u budućnosti i da će se pojaviti neki naši šumari sa svojim uracima.” – zaključio je Zupčić.

Pročitajte još