Izazovna godina iza Pčelarske udruge „Pčela” Našice

Jučer je održana redovna izvještajna skupština Pčekarske udruge „Pčela“ Našice, a među brojnim članovima i uzvanicima nazočio joj je i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Grada Našice Darko Cerovski koji je ujedno i predsjednik prijateljske Udruge voćara i vinogradara Našice, Marijan Tepeš, zamjenik predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Našice, predsjednik Športske zajednice Grada Našica Nikola Antolović, predsjednik Udruge starih športova „Slavonac” Našice Stjepan Konjetić te prijateljske udruge s kojima našički pčelari ostvaruju suradnju.

Paralelno razvijanje pčelarstva i jačanje zdravlja naših sugrađana

Predsjednik Udruge „Pčela” Željko Špoljarić se zahvalio Gradu Našicama na suradnji i potpori te istaknuo brojne projekte koji su u provedbi, a osvrnuo se i na proteklu godinu koja je, prema njegovim riječima, bila izuzetno loša.

„Nažalost, suočili smo se s vrlo lošim prinosima meda i ostalih pčelarskih proizvoda. Godina je započela vrlo neizvjesno, s glavnom pčelinjom pašom bagrema koja je podbacila čak 90 posto. Mi stacionarni pčelari, koji činimo veći dio udruge, imali smo prinos meda tijekom godine u rasponu od samo 9 do 15 kilograma po košnici. Godina zaista nije bila naklonjena pčelama i pčelarima, što je rezultiralo teškom situacijom za članove naše Udruge.

Drago mi je da unatoč izazovima, udruženje i dalje dobro funkcionira. Zadovoljni smo načinom kako radimo zajedno i kako se nosimo s izazovima. Međutim, naišli smo na problem s otkupljivačima meda koji nas pokušavaju ucijeniti niskim cijenama. Ponuđene su nam cijene od 2,60 do 3,5 eura po kilogramu, što je znatno ispod tržišnih cijena.

No, želim istaknuti da smo dobili podršku od Grada Našica s kojim smo za iduću godinu dogovorili je dodatno povećanje na 3,5 eura po košnici. Ova podrška Grada pomaže nam da se nosimo s izazovima i ističe važnost pčela u očuvanju prirode i raznolikosti biljnih vrsta. Na kraju, želim pohvaliti Grad Našice za podršku koju nam pružaju i izraziti zadovoljstvo sudjelovanjem na ovoj skupštini. Unatoč teškoćama, imamo velik broj prisutnih članova, što svjedoči o snazi naše zajednice. Osobno, zadovoljan sam smjerom u kojem se krećemo, i vjerujem da ćemo zajedno prevladati izazove koji su pred nama.” – zaključio je predsjednik Špoljarić.

Iznimna važnost Udruge „Pčela“ Našice

Gradonačelnik Kašuba iskoristio je ovu priliku za pohvalu rada pčelara na području Našica.

„Današnja izvještajna skupština Pčelarske udruge „Pčela” Našice bila je prilika da se prisjetimo važnost pčelara za našu zajednicu. Udruga broji 92 člana te se ističe u Našicama po svom značajnom radu na gospodarskom, društvenom i obrazovnom području. Ova Udruga ima značajnu ulogu u promicanju našeg Grada kroz različite manifestacije poput Mednog sajma za Dan Grada i Dana slavonske šume, pridonoseći tako promociji meda i gospodarstva Našica ne samo unutar Republike Hrvatske, već i izvan njenih granica.

Želim izraziti zahvalnost Udruzi na njihovom predanom radu, a posebno želim istaknuti doprinos predsjednika gospodina Špoljarića, koji već treći mandat s predanošću obnaša tu funkciju. Njihov trud rezultirao je donacijom i povećanjem sufinanciranja za pčelinje zajednice s 2,66 eura na 3,5 eura. Svjesni smo teškoća koje su pčelari doživjeli prošle godine, stoga vjerujemo da će ova podrška značajno pomoći u izazovnim trenucima.

Također smo se osvrnuli na protekle dvije godine, tijekom kojih smo kontinuirano radili na njihovoj promidžbi te ulaganjima u prostorije, uključujući stroj za proizvodnju satne osnove koji je bio prvi takav u Hrvatskoj u vlasništvu jedne udruge. I na kraju se želim zahvaliti svim članovima na njihovom doprinosu, a nadam se da ćemo zajedničkim snagama i dalje graditi uspješnu budućnost Našica.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još