Iza nas je Tjedan Crvenog križa

Gradsko društvo Crvenog križa Našice tijekom prošlog tjedna (08. svibnja – 15. svibnja) odradio je mnogobrojne aktivnosti, a završile su u subotu s aktivnostima ispred Doma kulture Našice.


Radionica prve pomoći povodom dana otvorenih vrata Srednje škole Našice (06. svibnja)

Povodom dana otvorenih vrata u srednjoj školi u Našicama, učenici koji su ujedno i članovi kluba mladih Crvenog križa Našice s mentoricom prof. Dubravkom Mesec održali su radionicu prve pomoći. Pokazivali su: bočni položaj, reanimaciju, reanimaciju uz pomoć AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja, imobilizaciju ruke, postupak kod gušenja odrasle osobe, postupak kod gušenja bebe i reanimaciju bebe. Radionici se odazvalo oko 80 učenika, profesora i sugrađana. Radionica je bila odličan uvod u aktivnosti povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Tjedna Crvenog križa.

Smotra mladih društava Crvenog križa OBŽ (7. svibnja)

Tjedan Crvenog križa počeo je Smotrom mladih kojim su mladi iz društava obilježili Svjetski dan Crvenog križa. Mladi su na ŠRC Đola u Dardi pokazali programe koje provode u svojim društvima. Sudjelovalo je 80ak mladih iz cijele županije, a posjetitelji su mogli vidjeti realistično izrađene ozlijede, radilišta prve pomoći, sudjelovati u radionicama o preventivnim programima i klimatskim promjenama, postupke reanimacije te izmjeriti tlak i šećer u krvi. Mladi Crvenog križa Našice uz sudjelovanje u organizaciji i provedbi cijelog programa, na kraju programa organizirali su kviz o znanjima o Crvenom križu te društvima u županiji.

Postavljanje i predstavljanje AVD – uređaja u zgradi Gradske uprave (9. svibnja)

GDCK Našice u suradnji s Gradom Našice postavio treći AVD uređaj u Gradu Našicama. Uređaj je postavio gradonačelnik Krešimir Kašuba u hodniku u zgradi Gradske uprave. Rad postavljenog uređaja predstavio je dr. Juraj Pavlić. Podsjećamo, AVD uređaj je maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene, sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma. Osim toga, današnji uređaji daju korisniku glasovne i tekstualne upute, na hrvatskom jeziku, prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života. Uređaj sa 100% sigurnošću vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

Održana radionica “Uključivanje djece s teškoćama u društvo” (9. svibnja)

Uz prisustvo predstavnika velikog broja udruga i institucija s našeg područja, u prostorijama Crvenog križa Našice sudionici radionice su upoznati s pojmovima, Tko su djeca s teškoćama?, Vrstama poteškoća, načelima odgoja i dr. Kroz zajednički rad i razmjenu iskustava sudionika naglasak je stavljen na problematiku društva o stavovima i predrasudama o djeci s teškoćama , problemima s kojima se susreću djeca s teškoćama prilikom uključivanja u društvo, problemima s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama prilikom uključivanja djece s teškoćama u društvo, te na koji način bi udruge mogle u svoj rad uključivati djecu s teškoćama. Radionicu je vodila pedagoginja Ivana Šteković.

Uređen zid iza zgrade Crvenog križa “Volonteri, hvala!” (11. svibnja)

Gradsko društvo Crvenog križa Našice nastavio je s aktivnostima obilježavanja Tjedna Crvenog križa u sklopu projekta “Od malena- VOLONTIRAM!” i kampanje Hrvatska Volontira. Mladi volonteri i djelatnici Crvenog križa Našice oslikali su zid iza zgrade Crvenog križa. Na zidu su istaknuta mjesta većih kriznih događaja u zadnjih nekoliko godina u kojima su našički volonteri sudjelovali, a grafitom se zahvalilo svim volonterima koji pomažu svima kojima je pomoć potrebna, što u većim krizama, ali i redovno u svojoj lokalnoj zajednici.

Radionice prve pomoći u OŠ kralja Tomislava Našice i SŠ Josipa Kozarca Đurđenovac (12. i 13. svibnja)

U dva dana održane su radionice prve pomoći. Prva je bila 12. svibnja za učenike trećih razreda u OŠ Kralja Tomislava Našice. S radionicama se nastavilo dan kasnije u srednjoj školi Đurđenovac za učenike drugih razreda. Na radionicama su predstavljeni osnovni i neodgodivi postupci prve pomoći poput zaustavljanja krvarenja, bočnog položaja i reanimacije.

Obilježavanje tjedna Crvenog križa (14. svibnja)

Na Trgu dr. Franje Tuđmana u prostoru ispred Doma kulture Našice građani su mogli besplatno izmjeriti tlak i šećer u krvi koje su provele medicinske sestre iz Doma zdravlja, naučiti postupke prve pomoći, vidjeti opremu za učenje prve pomoći, vidjeti kako se izrađuju umjetne ozlijede. Volonteri su dijelili i promotivne materijale, a najzadovoljniji posjetitelji štanda bili su oko 70 djece koje su mladi volonteri razveselili balonima.

Nastavljene su redovne aktivnosti

Osim izdvojenih aktivnosti GDCK Našice provodio je svoje redovne aktivnosti. Održana je jedna akcija darivanja krvi u Vojarni Našice, održane su aktivnosti srijedom (mjerenje tlaka i šećera, podjela rabljene odjeće i obuće, posudionica ortopedskih pomagala, a bila je i tvrtka OTOS), nastavljene su aktivnosti za raseljene osobe iz Ukrajine, itd.

Ovim putem, GDCK Našice, još jednom se želi zahvaliti svima koji sudjeluju u radu Crvenog križa, kao volonteri, darivatelji krvi, suradnici, donatori i građani koji se uključuju u rad Crvenog križa te tako nastavljaju, promiču i razvijaju ideju o društvu koje pomaže svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na razlike što dijele. Ideju koja je počela 1859. godine na bojnom polju kod Solferina u Italiji, od strane jednog naizgled običnog, a velikog čovjeka, Henry Dunanta.

 

 

Stric pivo

Pročitajte još