Obljetnica 50 godina postojanja bolnice u Našicama

Bolnica Našice u listopadu ove godine obilježava 50 godina svoga postojanja i rada. Kako nam je rekao ravnatelj našičke bolnice doktor Hrvoje Šimić ideja o izgradnji bolnice rodila se davne 1965. godine što je rezultiralo izgradnjom i početkom rada bolnice 01. listopada 1970. godine. Bolnica je započela s radom kroz četiri osnovna odjela, Kirurgija, Interna, Ginekologija i Pedijatrija. Konstantno ulaganje u opremu i kadrove dovelo je do toga da je danas rad bolnice organiziran kroz jedanaest zdravstvenih odjela, Odjel za internu medicinu, u sklopu kojeg radi jedinica dijalize, Odjel za kirurgiju, Odjel za ginekologiju i opstetriciju, Odjel za pedijatriju, Odjel za psihijatriju, Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, Odjel za palijativu, Centar za hitnu medicinu – OHBP, Poliklinika za dijagnostičko – terapijsku djelatnost, Biokemijski laboratorij te Odjel za radiologiju.

Moramo napomenuti da trenutno u bolnici imamo zaposleno 441 djelatnika, najveći broj do sada, od toga 71 liječnika, 207 medicinskih sestra, 74 ostala, ali ne manje važna zdravstvena djelatnika te 89 nezdravstvenih djelatnika. Među najtežim trenutcima u radu bolnice svakako je organizacija rada za vrijeme Domovinskog rata 1991. godine. Tada je bolnica radila na dvije lokacije budući da je iz sigurnosnih razloga dio bolnice, stacionar s ranjenicima, preseljen u podrum Hotela Park – Panolija. Tijekom ratnog razdoblja u bolnici je zbrinuto 1276 ranjenika.

Bolnica Našice nastoji ići u korak s razvojem medicine te se kontinuirano ulaže u modernizaciju rada, stručno usavršavanje svih djelatnika i proširenje prostora bolnice. Moramo spomenuti neke od važnijih investicija u proteklom razdoblju, 2007.g. izgrađena je zgrada dijalize i centralne sterilizacije, 2008. godine dogradnja zgrade poliklinike, 2013. godine izgrađen je Objedinjeni hitni bolnički prijem, 2014. g. izmijenjeno je kompletno krovište te je izvršena rekonstrukcija II. kata i nadogradnja III. kata na kojima su smješteni Odjeli ginekologije i pedijatrije. Godine 2017. bolnica je opremljena novim CT uređajem, a 2020. godine završena je investicija Centralne stanice za medicinske plinove. U međuvremenu je izvršena prilagodba cijelog prostora bolnice osobama s invaliditetom te implementiran Bolnički informacijski sustav.

U tijeku su radovi na energetskoj obnovi zgrade bolnice, obnova bolničke praonice i bolničke kuhinje, ukupne vrijednosti oko 12 mil. kuna, čiji završetak se očekuje do kraja ovog mjeseca. Uz trajna ulaganja u stručno usavršavanje svih djelatnika, medicinsku opremu i nadogradnju prostora Opća županijska bolnica Našice spremna je za sve nove izazove. Zahvaljujemo prijašnjim i sadašnjim zaposlenicima, svim upravama i zaslužnima za osnivanje te postojanje bolnice. Nadamo se da ćemo nakon dovršetka navedenih radova uskoro, primjereno situaciji, i svečano obilježiti 50. rođendan Opće županijske bolnice Našice.

Hrvoje Šimić, dr. med., spec.

Pročitajte još