Zlatna pravila sunčanja

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora više se izlažemo suncu. U umjerenim količinama sunčanje je izvor zdravlja, no, neumjereno izlaganje sunčevim UV zrakama, međutim, šteti koži, očima i imunom sustavu. Ljeti se sunčevim zrakama treba izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati najjače sunce, nositi odgovarajuću odjeću, naočale, pokrivala za glavu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMESredstva za zaštitu kože ne štite u potpunosti

Najčešći oblici sredstava za zaštitu su kreme, losioni, mlijeka i ulja. Proizvodi za zaštitu od sunca mogu biti učinkoviti u sprečavanju nastanka opeklina od sunca. Da bi imali eventualna preventivna svojstva, proizvodi za zaštitu od sunca moraju štititi od UVB i UVA zračenja. Stoga, iako se faktor zaštite od sunca (SPF) na deklaraciji proizvoda odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja, proizvodi za zaštitu od sunca trebaju osiguravati zaštitu i od UVB i UVA zraka. Međutim, ne postoji proizvod za zaštitu od sunca koji u potpunosti može filtrirati svo UV zračenje, navodi HZJZ.

Pretjerano sunčanje je ozbiljan zdravstveni rizik

Ne boravite predugo na suncu, izbjegavajte najjače sunca, odnosno prekomjerno sunčanje od 11-16 sati. Štitite se, nosite odgovarajuću odjeću, pokrivala za glavu te naočale. Odaberite zaštitni faktor primjeren svojem tipu i fototipu kože. Kremu nanesite obilno prema uputi prije izlaganja suncu, ponavljajte nanošenje, naročito nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom. Ne izlažite djecu izravnoj sunčevoj svjetlosti i budite svjesni da je pretjerano izlaganje suncu ozbiljan zdravstveni rizik.

Foto: ilustracija

Pročitajte još

Učitavanje...