Čemu su služili iskopi s prednje strane dvorca Pejačević?

Uz uređenje središnjeg gradskog Trga dr. Franje Tuđmana i Trga Isidora Kršnjavoga započele su i obnove Gregerove vile i Velikog i Malog dvorca Pejačević.

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji Velikog dvorca su u punom jeku, a ovih dana zainteresirana javnost na društvenim mrežama dijeli brojne fotografije trenutnog stanja dvorca. Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak otkrila nam je neke detalje vezane uz radove na Velikom dvorcu Pejačević koji će kada zasja u svom novom sjaju, ponovno biti sjedište našičkog muzeja.

– Ono što se sada događa, što građani mogu vidjeti i čemu svjedočimo su već veliki radovi na objektu dvorca, vide se iskopi oko dvorca, otvoreni prozori iz kojih se izbacuje šuta, kamenje, stari parketi… Tvrtka Zuber radi jedan sjajan posao, vrlo su aktivni i puno toga je već sada napravljeno. Na društvenim mrežama komentira se ono što se trenutno događa i to je jako pozitivno jer ljudi prate i zanima ih ono što se događa s našim dvorcima – izjavila je Silvija Lučevnjak i otkrila čemu je služio iskop s jugozapadne strane pročelja dvorca o kojemu se ovih dana puno

– Ono što puno čitatelja zanima je veliki iskop s jugozapadne strane dvorca. Nekada je tu bio jedan mali podrumski prostor. Možemo ga zamisliti kao jedan dugački hodnik koji je prolazio ispod zemlje s južnog pročelja dvorca. Nekada je to bila drvarnica dvorca Pejačević. U tom dijelu podruma bit će postavljen jedan sadržaj koji jako nedostaje našem gradu, a to je javni toalet koji će imati direktan ulaz sa zapadne strane i bit će odvojen od svih ostalih sadržaja dvorca. Prije ove situacije s koronavirusom imali smo jako puno posjetitelja koje očekujemo i u budućnosti. Posjetiteljima koji dolaze u naš grad, posjećuju naš perivoj, šeću se centrom grada, potrebna je usluga javnog toaleta. Bit će dostupan posjetiteljima koji ne moraju ući u dvorac da bi ga mogli koristiti – objasnila je Silvija Lučevnjak i nadodala kada se završe potrebni građevinski radovi, ponovno će se vratiti tratina ispred južnog pročelja te će se vratiti na način kako je nekada izgledalo, a unutra će biti uređen prostor koji je gradu jako potreban.

Također je zamolila sugrađane da nikako ne zaobilaze postavljenu ogradu kako bi fotografirali detalje koji se rade na dvorcu jer su građevinski radovi vrlo opsežni i zahtjevni, a za ljude koji tamo ne rade i opasni. Trenutno se rade veliki iskopi te ukoliko dođe do pomicanja zemlje, može doći do urušavanja određenih dijelova iskopa i do nesreće.

– Mi iz Zavičajnog muzeja Našice povremeno fotografiramo tijek radova. Postavljat ćemo fotografije na stranice muzeja i društvene mreže te tamo možete sve popratiti. Molim vas da poštujete činjenicu da je dvorac okružen ogradom i ne treba se približavati objektu – za kraj je napomenula ravnateljica Lučevnjak.

Pročitajte još