I ove nas je godine Našička viteška priča vratila u srednji vijek

Grad Našice, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Našice i Mjesnim odborom Martin organizirao je manifestaciju „Našička viteška priča” drugu po redu, a u pripremu ovog sadržaja uključila se i našička Udruga mladih Info. Kako navode organizatori osnovna ideja za manifestaciju je proizašla nakon razmišljanja što bi se novo moglo ponuditi u gradu i kako iskoristiti templarsku crkvu u Martinu koja je jedina očuvana građevina ovakve vrste u Republici Hrvatskoj i jedna od rijetkih u Europi. Vizija je bila prikazati oživljenu povijest i ponuditi nešto do sada neviđeno. Tako su organizatori i sudionici pažljivo rekonstruirali atmosferu tog razdoblja kroz autentične kostime, oružje, ali i hranu.

Bogat program započeo je interaktivnim povijesnim predavanjem profesora Ivana Leša koji je posjetitelje upoznao s bajkovitom i uzbudljivom poviješću templara na području Europe i Hrvatske. Program se nastavio dječjom igraonicom „U potrazi za templarskim blagom”. Posjetitelji su mogli uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela te u programu oživljene povijesti kroz prikaz tadašnjeg života, viteških turnira, radionica streličarstva i mačevanja, tradicionalnih obrta, mušketira i srednjovjekovnih dama.

Našička viteška priča kao dio turističke ponude Grada Našica

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Ines Resler ova manifestacija ima dublji cilj – poticanje svijesti o povijesnoj i kulturnoj baštini regije, a suradnja između Grada Našica, Turističke zajednice i Mjesnog odbora Martin na Našičkoj viteškoj priči pokazuje predanost očuvanju povijesti i prenošenju vrijednosti prošlih vremena na buduće generacije.

„S ovom manifestacijom smo krenuli prošle godine, a i ove se održava u jednom danu dok iduće planiramo događaj proširiti na dva dana. Time bismo dali na važnosti Martinu što on i zaslužuje, a jedan od razloga je i ova templarska crkva, jedinstvena u Hrvatskoj. Danas su s nama vitezovi iz Pakoštana, Koprivnice kao i naši susjedi iz Orahovice i svi ono imaju velikog iskustva u viteškim borbama.” – izjavila je direktorica Resler zaključivši kako ovaj dio Hrvatske ima dosta toga za ponuditi zahvaljujući bogatoj kulturnoj tradiciji.

Promocija kulturne baštine

Gradonačelnik Krešimir Kašuba ističe kako je Našička viteška priča projekt koji se pomno planirao u svrhu promocije kulturne baštine Grada Našica, a idućih godina će se sadržajno proširiti.

„Prije svega bih naglasio kako je Našička viteška priča od izuzetne važnosti za Grad Našice koji ove godine slavi 794. rođendan i izuzetno smo ponosni na kulturu i tradiciju ovog kraja. Ponosni smo i na našu mlađu povijest, odnosno na obitelj Pejačević i upravo završavamo obnovu dvoraca i trgova koji će biti od velike važnosti za turističku promidžbu Našica.

Danas se nalazimo u Martinu pored templarske crkve izgrađene u 13. stoljeću i Martinjani često u šali kažu kako su Našice predgrađe Martina. Također, ovu manifestaciju mogu okarakterizirati kao tradicionalnu i svakih narednih godina nam je cilj njena nadogradnja, odnosno veća prezentacija Grada Našica.” – rekao je gradonačelnik Kašuba zahvalivši se svima koji su pripomogli održavanju ove priče.

Tradicija lijepih priča

Miroslav Šarić, predsjednik HKD-a „Lisnski” navodi kako se s ovom manifestacijom željelo sugrađanima približiti povijesno blago koje nije tako poznato, a vezano je uz crkvu sv. Martina, najstarijeg sakralnog objekta našeg kraja, koja je sagrađena početkom 13. stoljeća.

„Nalazimo pred najstarijom crkvom srednjovjekovnom području našičkog kraja i ona je jedina u cijelosti očuvana templarski crkva u Hrvatskoj i naravno, ovo nije njezin izvorni izgled. Crkva potječe s početka trinaestog stoljeća i, nažalost, još nije provedeno sustavno arheološko istraživanje. Predstoje nam arheološka iskapanja koja se trebaju obaviti kako bismo dobili što bolju sliku o životu templara i način na koji je ovo mjesto funkcioniralo.” – rekao je Šarić.

Jedan od važnijih trenutaka Našičke viteške priče bila je rekonstrukcija bitke koja se odvila na otvorenom polju. Borbe mačevima i streljaštvu privukli su pažnju i oduševili posjetitelje svih generacija. Nakon bitke mnogobrojni posjetitelji su mogli uživati u izvrsnom i energičnom nastupu svjetski priznate i poznate violončelistice Ane Rucner koja nije mogla sakriti oduševljenje lokacijom kao i kulturnom baštinom našičkog kraja.

Našička viteška priča je ne samo manifestacija, već i putovanje kroz vrijeme preko turnira, interaktivnih radionica i autentičnih rekonstrukcija, a posjetitelji su imali priliku doživjeti život vitezova i osjetiti duh prošlih vremena. Ova manifestacija će zasigurno ostati važan događaj u regiji, privlačeći sve više ljudi koji žele oživjeti povijest i proživjeti nezaboravno iskustvo Našičke viteške priče. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još