Hrvatski audiovizualni centar prvi put dodijelio sredstva za razvoj i proizvodnju videoigara

Na svojoj 36. sjednici održanoj u petak, 18. veljače 2022. godine Hrvatsko audiovizualno vijeće donijelo je odluke o raspodjeli sredstava na temelju Javnog poziva za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara. Ukupnim iznosom od 595.000 kuna podržano je 8 projekata od čega 6 u potkategoriji razvoja te 2 u potkategoriji proizvodnje videoigara.

Andrej Kovačević, umjetnički savjetnik HAVC-a za videoigre, u svom je obrazloženju istaknuo kako su odabrani programi vrlo interesantni i žanrovski raznorodni projekti koji će obogatiti hrvatsku scenu videoigara.

Sufinancirani projekti među ostalim donose značajan iskorak u predstavljanju i interpretaciji hrvatske književnosti, kulture i baštine u novom medijskom kontekstu videoigara, poput lika profesora Baltazara, Regoča Ivane Brlić – Mažuranić, izgradnje Vučedola i razvojametalurgije, te interaktivnog i transmedijalnog projekta baziranog na filmu koje podržava HAVC. Videoigre su kao segment audiovizualnih djelatnosti uvedene 2018. godine Zakonom o audiovizualnim djelatnostima, čime je stvoren pravni okvir za poticanje i sufinanciranje videoigara od kulturnog, umjetničkog i edukativnog značaja. Rezultati i obrazloženje umjetničkog savjetnika dostupni su na sljedećoj poveznici

Izvor: Ministarstvo kulture i medija; Foto: ilustracija

Pročitajte još