Hrvati osmislili aplikaciju za pomoć osobama s invaliditetom

Ljudi često u želji da pomognu osobi s invaliditetom, zbog krivog pristupa dovedu ne samo osobu s invaliditetom u neugodan položaj, već i sebe, nakon čega se loše osjećaju te odustaju u budućim situacijama uopće pristupiti osobi s invaliditetom. S ciljem edukacije nastala je Aplikacija Susretnica.

Aplikacija Susretnica

Iako je originalno predstavljena prije godinu dana, aplikacija je nedavno dobila proširenje u obliku dodatnih scenarija. Nastala je kao rezultat suradnje FER-a i HAKOM-a na projektu “Pristupačnost mobilnih aplikacija i povećanje društvene svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom”. Aplikacija je osmišljena u svrhu podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s različitim tipovima invaliditeta. Razvijena je u suradnji s udrugama čiji su članovi osobe s različitim tipovima invaliditeta, a u samoj aplikaciji su obuhvaćene različite svakodnevne situacije (npr. čekanje na kolodvoru, ulazak u dizalo, prelazak raskrižja, parkiralište itd.) u kojima se često javlja potreba za inicijacijom komunikacije.

Prvo pitaj pa pomozi

Prva i osnovna stvar na koju se žele uputiti korisnici ove aplikacije je postavljanje pitanja treba li joj i želi li osoba sa invaliditetom prihvatiti ponuđenu pomoć, asistenciju ili ostvariti bilo koji oblik komunikacije. Najčešće osobe koje žele pomoći odmah kreću u akciju, bez da uopće pitaju osobu s invaliditetom treba li joj pomoć i želi li uopće pomoć.

Besplatna i dostupna svima

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama App Store za iOS uređaje dok verziju aplikacije za Android uređaje možete preuzeti putem trgovine Play Store.

Aplikaciju možete pokrenuti i putem internetskih preglednika putem sljedeće poveznice: Aplikacija Susretnica.

Foto: ICT-AAC Susretnica

Pročitajte još