Evo za što sve može poslužiti mikrovalna pećnica

Upravo zbog njene sposobnosti brzog grijanja hladnih jela svi korisnici za ovaj kućanski aparat imaju samo riječi hvale. Međutim, mikrovalnu pećnicu može se koristiti na brojne načine, a neke od njih, osim reguliranja temperature, imaju i specifične programe koje možete prilagoditi svojim potrebama. No, to se ne mora odnositi samo na zagrijavanje hrane.

Dezinficirajte spužve

Spužvice za pranje posuđa, kao i kozmetičke i spužve za čišćenje, nakon određenog vremena više nisu podobne za korištenje. Osim što postanu masne i prljave, zadržavaju veliki broj bakterija, plijesni, pa čak i klica, koje mogu biti izrazito opasne za naše zdravlje. No, kupovanje novih spužvi iziskuje trošak i s vremenom umara, ali ipak za to postoji rješenje. U mikrovalnu pećnicu stavite zdjelu s razrijeđenim octom te uronite spužvu koju želite dezinficirati. Kako biste neutralizirali miris octa, dodajte nekoliko kapi limunovog soka, a zatim zagrijte sve skupa do dvije minute. Nakon toga spužva će biti čista i dezinficirana, a vi nećete morati kupovati novu.

 

Ogulite luk bez suza

Svima je dobro poznato koliko miris luka može nadražiti oči te uzrokovati glavobolju, a dugo se zadržava i na rukama, što nikako nije ugodno. Taj problem možete riješiti zagrijavanjem češnjaka u mikrovalnoj pećnici na dvadesetak sekundi. Nakon toga lakše ćete ukloniti vanjsku koru češnjaka, a njegov miris će biti neutralniji. Sličan princip možete poduzeti i s crvenim lukom, tako da krajeve glavice odrežete, a zatim luk zagrijavate pola minute. Nakon što se luk ohladi možete ga izrezati bez straha od nadraživanja očiju.

 

Otopite kristalizirani med

Med je namirnica koja nema ograničen rok trajanja i može stajati doslovno stoljećima i zadržati isti okus i kvalitetu. Međutim, nakon nekog vremena med iz tekućeg stanja prelazi u kruto te postaje tvrd i teže se koristi. Ipak, možete povratiti njegovu tekuću strukturu tako da teglicu meda u mikrovalnoj pećnici zagrijavate nekoliko sekundi. Nakon toga ćete ponovno moći uživati u tekućem medu koji se lako topi u napitcima i koristi u pripremi kolača i slastica.

 

Šećer ne mora biti u komadima

Slično kao i med, šećer nakon nekog vremena stajanja može postati tvrd, što se događa ako je u vlažnom ili neadekvatnom pakiranju. Šećer stavite u posudu i prekrijte mokrom salvetom, a potom zagrijavajte desetak sekundi. Nakon toga šećer će omekšati, a veće komade lako ćete razdvojiti vilicom i moć ćete ponovno koristiti šećer za svakodnevne potrebe.

 

Više soka

Volite cijeđeni sok od naranče, limuna, mandarina, grejpa ili nekog drugog citrusnog voća? Vjerojatno ste već primijetili kako je potrebno puno plodova voćaka kako biste napunili jednu čašu, a puno soka ostaje na koricama i ostaje neiskorišteno. Pokušajte voće staviti u mikrovalnu na otprilike pola minute, a potom ohladite voće na sobnoj temperaturi. Pri cijeđenju ćete primijetiti da ima puno više soka nego inače.

Pročitajte još