Energetska obnova zgrada bespovratnim sredstvima EU

Energetska obnova zgrada bespovratnim sredstvima EU

Energetska obnova zgrada bespovratnim sredstvima EU

Od 2015. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kao Posredničko tijelo 1. razine, objavilo je ukupno tri Poziva za energetsku obnovu zgrada za koje su prihvatljivi prijavitelji bile ustanove koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja, jedan poziv za energetsku obnovu zgrada javnog sektora i jedan poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Do danas je kroz sve pozive potpisano ukupno 1454 Ugovora ukupne vrijednosti projekata preko 4,16 milijardi kuna, dok je ukupan iznos bespovratnih sredstva osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj preko 2,05 milijardi kuna. Od toga se 460 Ugovora odnosi na energetsku obnovu dječjih vrtića, područnih, osnovnih i srednjih škola te fakulteta čija ukupna vrijednost iznosi preko 1,76 milijardi kuna dok je ukupan iznos bespovratnih sredstava preko 819 milijuna kuna, a 584 ugovora se odnosi na energetsku obnovu višestambenih zgrada čija ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,01 milijarda kuna, dok su bespovratna sredstva veća od 554 milijuna kuna. Preostali potpisani ugovori se odnose na energetsku obnovu zgrada javnog sektora.

Posljednji poziv Ministarstva za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora je raspisan krajem 2017. godine, a otvoren za prijave početkom 2018. godine. Na Poziv je ukupno zaprimljeno 758 prijava (447 prijava u prvom krugu prijave do 5. veljače 2018.g. i 311 prijava u drugom krugu prijave do 5. rujna 2018.g.) a ukupni zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,56 milijarde kuna. Do sad su donesene 550 Odluke o financiranju s ukupnom vrijednošću projekata većom od 2,26 milijardi kuna dok iznos bespovratnih sredstava iznosi preko 1,14 milijarda kuna. Potpisano je i 549 Ugovora.

Pročitajte još