Dugogodišnja tradicija našičkih pčelara se nastavlja – održano 15. ocjenjivanje meda

 

Danas se održalo tradicionalno ocjenjivanje meda članova Pčelarske udruge „Pčela” Našice, sada već 145 po redu. Njegovo ocjenjivanje proveli su članovi komisije na čelu s dr. Zlatkom Puškadijom i asistentima s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a podršku našičkim pčelarima dao je i Grad Našice.

Tako je ocijenjeno 28 uzorka, a sve prema kriterijima koji uključuju udio vlage u medu, čistoću, boju, miris, okus i kvalitetu proizvedenog meda. Neki od ciljeva su promicanje pčelarskih proizvoda te poticanje na proizvodnju i korištenje istih. Dr.sc. Marin Kovačić, jedan od članova komisije, izjavio je kako je osnovni zadatak pčelara proizvesti što bolji med kako bi ostvarili i zadržali povjerenja kupaca.

„Mi od početka podržavamo ovo ocjenjivanje i sudjelujemo u njegovom radu, a pčelari i povjerenstvo odrade najveći dio posla, a naša je zadaća određivanje udjela vlage u medu. Svrha ovakvog ocjenjivanja meda, koje je krenulo prije petnaest godina, je podizanje svijest pčelara o kvaliteti i čistoći proizvoda. Kroz ovakva ocjenjivanja pčelari još bolje nauče kako napraviti kvalitetniji proizvod, odnosno čist i kvalitetan med bez primjesa kako bi na kraju kupci bili zadovoljni.” – rekao je Kovačić naglasivši kako se ne brine za budućnost pčelarstva jer su pčelari veliki entuzijasti koji obožavaju ove životinje.

Kupci mogu biti sigurni u visoku kvalitetu meda našičkih pčelara

Predsjednik Udruge „Pčela” Zlatko Špoljarić je izdvojio ovu godinu za pčelare kao izuzetno lošu.

„Na početku moram naglasiti kako je ova godina bila jako loša, što se tiče pčelara i prinosa meda, tako da na ocjenjivanju imamo ukupno 28 uzoraka i vjerujem da će biti kvalitetni jer svake godine podižemo ljestvicu.” – rekao je predsjednik Špoljarić te se s nekoliko riječi osvrnuo na povijest ocjenjivanja. „U početku smo dobivali svakakve uzorke, tijekom godina smo inzistirali na kvaliteti i čistoći, a ti ciljevi jesu postignuti tako da kupci i ljubitelji meda mogu biti sigurni u visoku razinu kakvoće naših proizvoda.” – zaključio je Špoljarić zahvalivši se predsjedniku komisije dr. Zlatku Puškadiji, njegovim asistentima i članovima.

Pročitajte još