Dodjeljeno još 785 tisuća kuna potpora u poljoprivredi

Dodjeljeno još 785 tisuća kuna potpora u poljoprivredi

Osječko – baranjska županija godinu završava podjelom još jedne vrste potpora – onih u poljoprivredi. Tako su jučer potpisana 62 nova ugovora vrijedna 784.420,00 kuna. Javni pozivi za dodjelu potpora iz područja poljoprivrede objavljeni su u ožujku ove godine, u Proračunu Županije za 2018. godinu za dodjelu potpora planirano je ukupno 7.550.000,00 kuna, a do današnjih su ugovora već dodijeljena sredstva za 124 korisnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME“Ove su potpore od iznimnog značaja za jedinice lokalne samouprave jer uz pomoć sredstava Županije uređujemo poljske puteve i otresnice. U ovoj smo godini izgradili osam otresnica, sve se nalaze na cestama koje izlaze na državne ili županijske ceste, a one nam pomažu da radni strojevi s polja ne iznose blato na cestu i time značajno pridonosimo i sigurnosti prometa na cestama” – kazala je Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo i dodala kako je Općina uložila 220.000,00, a Županija dodatnih 80.000,00 kuna.

Ugovori o potpori male vrijednosti za 2018. godinu za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica ukupne vrijednosti 68.800,00 kuna zaključeni su s 14 korisnika, za kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu ukupne vrijednosti 12.520,00 kuna s 4 korisnika, dok su Ugovori o potpori male vrijednosti za unaprjeđenje genetskog potencijala u govedarstvu ukupne vrijednosti 8.000,00 kuna zaključeni s još 4 korisnika.

Ugovore o potpori male vrijednosti iz Proračuna Osječko – baranjske županije za 2018. godinu za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka ukupne vrijednosti 62.600,00 kuna potpisalo je 15 korisnika, a Ugovore o potpori male vrijednosti poljoprivrednicima za dobrobit životinja ukupne vrijednosti 4.900,00 kuna potpisala su 2 korisnika.

Ugovori o potpori za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda ukupne vrijednosti 89.500,00 kuna zaključeni su s 5 korisnika, dok je Ugovor o potpori za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje ukupne vrijednosti 5.000,00 kuna potpisao jedan korisnik. Sredstva putem Ugovora o potpori za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda vrijednosti 26.100,00 kuna potpisala su 4 korisnika, a Ugovore o potpori za uređenje ruralnog prostora vrijednosti 433.000,00 kuna 6 korisnika.

Ugovori o potporama iz Proračuna Osječko – baranjske županije za 2018. godinu za organizaciju manifestacija na području Osječko – baranjske županije ukupne vrijednosti 64.000,00 kuna potpisalo je 6 korisnika, dok su prema Ugovoru o dodijeli potpore za organizaciju manifestacije u iznosu od 10.000,00 kuna sredstva dodijeljena Državnoj ergeli Đakovo i Lipik.

“Riječ je o svim sferama poljoprivrede na području naše županije, što samih poljoprivrednika pa do općina i gradova. Ove smo godine izdvojili više od 4 milijuna kuna potpora u poljoprivredi, a jednako ćemo nastaviti i iduće godine. Usporedno radimo i na razvoju infrastrukture što je iznimno važno za sustavni i strateški razvoj poljoprivrede, a to su, podsjetimo, 14 sustava za navodnjavanje i Regionalni distributivni centar” – rekao je župan Anušić prilikom potpisivanja ugovora s korisnicama županijskih potpora.

Mjere potpora koje u poljoprivredi dodjeljuje Osječko – baranjska županija su:

 1. Potpora mladim poljoprivrednicima
 2. Potpora oštećenima u slučaju elementarne nepogode
 3. Potpora za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima
 4. Potpora za očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda
 5. Potpora za unaprjeđenje genetskog potencijala u stočarstvu
 6. Potpora za uzgoj i držanje te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu
 7. Potpora za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka
 8. Potpora za dobrobit životinja
 9. Potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi
 10. Potpora poljoprivrednicima za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda
 11. Potpora za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje
 12. Potpora za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranje robne marke poljoprivrednih proizvoda
 13. Potpora za manifestacije
 14. Potpora za uređenje ruralnog prostora

Stric pivo

Pročitajte još