Svjetski dan komaraca

Danas je Svjetski dan komaraca, tih malih svakodnevnih napasnika koji ometaju naš rad, boravak u prirodi, odmor, ali i zdravlje.

Najsmrtonosnije životinje na svijetu

Svjetski dan komaraca obilježava se 20. kolovoza, u spomen na veliko otkriće. Toga dana 1897. godine engleski liječnik Ronald Ross otkrio je da ženke komaraca Anopheles prenose uzročnika malarije među ljudima. Upravo sposobnost prijenosa zaraznih bolesti komarce svrstava među najsmrtonosnije životinje na svijetu, s višemilijunskim smrtnim ishodima svake godine. U Hrvatskoj su do sada pronađene 52 vrste komaraca, od približno 3500 vrsta komaraca u svijetu. Na našu sreću ovdje živi mali broj vrsta koje mogu prenositi uzročnike bolesti, dok je većina vrsta značajna samo kao napasnici koji nas ometaju u svakodnevnim aktivnostima i odmoru.

Zaštiti se!

Donosimo vam tri najjednostavnija koraka u osobnoj zaštiti od uboda komaraca. Prvenstveno to je zaštita prozora i vrata mrežama protiv insekata. Nosite svijetlu odjeću dugih rukava i nogavica na području s puno komaraca. Te upotrebljavajte sredstva koja odbijaju komarce, ali ih koristite strogo prema uputama proizvođača.

Pročitajte još