Dan sigurnijeg interneta 2021.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine drugog utorka u veljači. Tada diljem svijeta, pa tako uključujući i Hrvatsku, se provode razne manifestacije kroz škole i javne prostore s ciljem da se skrene pozornost javnosti na važnost sigurnog korištenja interneta u djece.

Organiziraju se informativne radionice za djecu i roditelje, osiguravaju se mjesta na javnim prostorima s informacijama o problematici sigurnosti na internetu, u školama se kroz cijeli mjesec potiče na likovne i multimedijske radionice s djecom. Europski centar za sigurniji internet ima naziv Insafe. Na stranici europskog centra nalazi se mreža nacionalnih centra svake države članice Europske unije.

 

Također, HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) i ove godine tradicionalno sudjeluje u obilježavanju ovog važnog dana, a već će su jučer, 8. veljače, HAKOM-ovi stručnjaci u 18 sati, u sklopu građanskog odgoja, za učitelje i profesore održali izlaganje na temu „Svijet elektroničkih komunikacija i kako se zaštititi u njemu“. Kako navode iz HAKOM-a danas, 9. veljače, od 15.45 do 16.15 sati i na HAKOM-ovim društvenim mrežama bit će moguće pratiti predavanje na temu „Kako se zaštiti u svijetu elektroničkih komunikacija“.

 

I ove će se godine u školskim učionicama naći nova HAKOM-ova redizajnirana brošura pod naslovom „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona“ i bit će razdijeljena djeci, mladima i njihovim roditeljima diljem Hrvatske. Brošura sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se od 2016. provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, poručuju iz HAKOM-a.

 

I Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice uključila se u obilježavanje ovog Dana. Naime, školska psihologinja Sanja Olbina – Borić, povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, pripremila je video uradak na temu Društvene mreže, a video uradak možete pogledati ovdje.

 

Foto: ilustracija

Pročitajte još