Analiza tla ključna za podizanje nasada

U organizaciji Udruge voćara i vinogradara Našice, a u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Savjetodavnom službom organizirana je radionica na otvorenome, na imaju Đure Kadića. Demonstracijskoj aktivnosti uzimanja uzorka tla u nasadu šljiva prisustvovali su zainteresirani veći proizvođači voća, oni koji već imaju nasade, kao i potencijalni proizvođači s područja Našica.

Analiza tla je ključna

Predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski istaknuo je kako je analiza tla uistinu ključna, jer prema rezultatima možemo biti sigurni u pogodnost tla za odabrane voćne nasade, kao i njihovu uspješnost.

„Danas se više ne može ostvariti nikakav poticaj bez analize tla, što je i opravdano. I potrebno, jer da bi neku određenu voćnu vrstu podizali na jednom tlu, morate imati analizu da vidite je li to tlo pogodno. Najskuplja je škola, ona probna.” – rekao je Darko Cerovski, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice, te se zahvalio djelatnicima Ministarstva poljoprivrede što su našli vremena prezentirati ovu aktivnost svim zainteresiranim voćarima na našičkom području.

„Demonstracijska aktivnost uzimanja uzorka tla, pokazna je vježba za sve poljoprivredne proizvođače koji imaju, po zakonu, obvezu analize tla na svim površinama većim od hektara. Ovom demonstracijom želimo dati do znanja da agrokemijske analize same po sebi nisu dovoljne nego treba poznavati teksturu i strukturu tla.” – rekla je voditeljica radionice Branka Grahovac, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Primjer dobrog voćnjaka – Šljivik Đure Kadića

U šljiviku Đure Kadića relativno je pogodno tlo s obzirom na teksturna svojstva, kaže analiza. Tlo ima neka ograničena svojstva, no ono se prije sadnje može pripremiti, pa se ta negativna svojstva mogu malo ublažiti. Primjer je ovo dobrog voćnjaka, bez obzira gleda li se Kadićev šljivik ili nasadi jabuka. Razlog je tome već odrađena analiza tla prilikom dizanja nasada, jer kako kaže voćar u ovo se nije išlo bez plana.

„Prije samog podizanja ovog nasada mi smo napravili analizu tla, jer nismo išli napamet sadit i zbog toga je ovo uzoran voćnjak. U okolici gotovo da šljiva nema, a ovdje bilježimo nikad veći prinos. Na dva hektara imamo negdje oko 70 tona, i izuzetno smo zadovoljni. Rezultati analize uzoraka tla, koji su danas uzeti, svakako će nam pomoći. Primjerice, u nasadu jabuka već smo ljetos napravili, drugu, analizu i došli smo do spoznaje da je tlo izuzetno boljih kvalitetnih svojstva nego što je bilo prije.” – rekao je vlasnik nasada Đuro Kadić.

Primjer je on, i inspiracija svim mladima da se upuste u avanturu voćarstva, kaže Cerovski, bez obzira na divljač, vremenske neprilike i puno rada, posao je to koji donosi prihode, ali i zadovoljstvo.

Pročitajte još