Nacionalni je tjedan dojenja

Kroz projekt Živjeti zdravo čija je voditeljica prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, a koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu s Mrežom zavoda za javno zdravstvo nabavljeni su jednoobrazni setovi opreme za uređenje po jedne hodačke staze i po jednog parka u svakoj županiji Republike Hrvatske.

U sklopu toga, a s ciljem promicanja zaštite i pružanja podrške dojenju kao najzdravijem izboru za dijete i za majku te kako bi potakli stvaranja okruženja koja promiču zdravlje, svaka hodačka staza i park Živjeti zdravo obogaćeni su stolićem i klupom za prematanje i dojenje.

Cilj je poslati poruku o važnosti provedbe zdravih stilova života

Ove godine, od 1. do 7. listopada povodom obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja želja je, uz podizanje svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu, poslati poruku o važnosti provedbe zdravih stilova života i provođenja vremena na otvorenom u svrhu očuvanja zdravlja majke i djeteta. U tu svrhu je HZJZ, u suradnji s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju i zajednice Supermame.hr, tijekom Nacionalnog tjedna dojenja odlučili pozvati sve da u svojim zajednicama pronađu jednu od klupa za dojenje na hodačkim stazama i u parkovima Živjeti zdravo i učine korak više za vlastito i zdravlje svog djeteta.

Stoga vas iz HZJZ-a pozivaju da se pridružite ovoj inicijativi obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja i u tjednu od 1. do 7. listopada provedete vrijeme vani na otvorenom u parkovima i na hodačkim stazama Živjeti zdravo, slobodno nahranite svoju dječicu i na taj način, zajedno s njima, pošaljite poruku o dobrobiti dojenja za zdravlje! Svoje trenutke uz klupu za dojenje u parku ili na hodačkoj stazi Živjeti zdravo zabilježite fotografijom i svoje misli o vrijednosti ovakvih klupa u zajednici podijelite na društvenim mrežama Živjeti zdravo uz @zivjeti.zdravo i #dojislobodno. Sve pristigle materijale HZJZ će podijeliti putem društvenih mreža Živjeti zdravo!

Zajednička provedba aktivnosti promocije dojenja u zajednici šalje snažnu poruku svim sadašnjim ali i budućim majkama

„Osiguravanje adekvatne i potrebne podrške u dojenju od izuzetne je važnosti jer time se direktno utječe na razvoj viših stopa kako isključivog tako i ukupnog trajanja dojenja u zajednici. Hrvatska udruga grupa za potporu dojenju HUGPD svojim radom i djelovanjem već više od dvadeset godina kroz različite prigodne edukacijske programe za zdravstvene djelatnike nastoji da potrebna podrška u dojenju bude i dostupna, u cijeloj RH i da zajedno, zdravstveni djelatnici i majke dojenčadi i male djece, struka i civilno društvo, uspješno surađuju u unapređenju dojenja za dobrobit cjelokupne zajednice.

Kako bi se sve zamišljeno i potrebno u uspješnom razvoju programa koji osnažuju dojenje u zajednici moglo biti i realizirano od posebnog nam je značajna i pružanje dodatne podrške u ovom radu i od Ministarstva zdravstva, državnih institucija kao i same lokalne zajednice jer se upravo na taj način dodatno jača i pokazuje koliko je dojenje važno, vrijedno i koliko dobrobiti donosi ne samo za majku i dijete već i globalno, za cijelu društvenu zajednicu. Zajednička provedba aktivnosti promocije dojenja u zajednici šalje snažnu poruku svim sadašnjim ali i budućim majkama kao i svima u društvenoj zajednici – dojenje je potreba svakog novorođenog djeteta i treba osigurati svakom djetetu njegovu dostupnost.“ poručila je Dinka Barić, predsjednica Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju.

Izvor: HZJZ

Pročitajte još