Analiza ovogodišnje protupožarne sezone – Klimatske promjene sve ekstremnije

U prostorima Intervencijske vatrogasne postrojbe Split u Divuljama održan je sastanak sa županijskim zapovjednicima priobalja na temu izgradnje i uređenja šumskih puteva, protupožarnih prometnica i prosjeka u narednom razdoblju te analiza protupožarne sezone 2022.

Sastanku je prisustvovao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, pročelnik HGSS-a Josip Granić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika Predsjedništva Dino Kozlevac, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Joško Grančić te županijski zapovjednici priobalja: Mladen Šćulac, Zvonimir Lončarić, Matej Rudić, Ivan Kovačević, Darko Dukić i Stjepan Simović.

Klimatske promjene sve ekstremnije

Ministar Božinović uvodno je kazao kako je na razini Hrvatske ove godine bilo gotovo 50% više požara te da je došlo do povećanja opožarene površine za 135% u odnosu na prošlu godinu.

„To je znak da ćemo se s požarima morati nositi tijekom cijele godine što zahtijeva angažman svih institucija. Kako bismo što spremnije dočekali požarnu sezonu provodimo cijeli niz aktivnosti na razini Vlade RH, pa je tako donesena Strategija upravljanja rizicima od katastrofa, a vatrogasci su tu kako bi zaštitili ono što nam je u Hrvatskoj najvrednije.“ – kazao je. Objasnio je i kako je na današnjem sastanku raspravljano o akcijskom planu na kojem se radi, a to su prioritetni protupožarni putevi koje treba pripremiti zajedno s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede.

„Taj je plan u pripremi i ići će u međuresorno usuglašavanje sljedećih nekoliko tjedana. Mi sada imamo po svim županijama ucrtane smjerove i pravce koji su prioritetni, a onda trebao odlučiti o fazama kako bismo spremno dočekali protupožarnu sezonu. Klimatske promjene sve su ekstremnije, a mi smo među zemljama koje ovom problemu pristupaju na sveobuhvatan način. No čak ni tada ne možemo garantirati da će sve proći bez posljedica i šteta čemu smo svjedočili ove godine.“ – kazao je Božinović.

Vatrogasni sustav brzo reagirao na sve požare

I zapovjednik Tucaković uvodno je kazao kako je požarna sezona bila duga i iscrpljujuća, ali da je vatrogasni sustav brzo reagirao na sve nastale požare. Podsjetio je i na i smrtni slučaj vatrogasca u požaru kod Orašca koji je podsjetio na svu težinu i opasnost koju nosi vatrogasni posao.

„Hvala svim mojim kolegama županijskim zapovjednicima, ali i svim kolegama u RH na trudu kojeg su uložili tijekom ove godine. Već smo sada počeli s pripremama za idući sezonu i današnji je sastanak nastavak sjednice iz srpnja ove godine kada smo odlučili da bismo išli sa izmjenama Zakona u zaštiti do požara. Počelo se raditi na projekcijama budućih šumskih puteva, od kojih neke treba napraviti, neke treba obnoviti, a sve treba biti gotovo prije sljedeće protupožarne sezone“, rekao je. Napomenuo je i kako će se u narednih dvadesetak dana napraviti sastanak s nacionalnim parkovima i parkovima prirode kako bi se utvrdilo gdje su moguća poboljšanja.

„Glavni napor požarne sezone je završio, ali to ne znači da požara nema, dapače, svjedočimo im svakodnevno i vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni svakodnevno interveniraju. Također, ove smo godine svjedočili i velikim požarima na priobalju, ali i na kontinentu kao što je bio primjerice požar u Kopačkom ritu. Svjedočili smo povećanom broju požara i na području Istarske županije, a ono što je činjenica je da i dalje velik broj požara nastaje ljudskom nepažnjom. Zato su županijski zapovjednici priobalja u pripremama za ovaj sastanak morali ucrtati šumske puteve na području svoje županije, a ovih će se dana sa šumarijama napraviti prioriteti kako bi se širenje požara prema turističkim naseljima svelo na minimum.“ – kazao je Tucaković.

I Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na rješavanju problema zapuštenih zemljišta kako bi se rizici zbog nebrige i zapuštenosti smanjili. „Posebno je to izraženo na otocima, tamo gdje su vlasnici nepoznati ili žive daleko te su nedostupni, stoga se radi na tome da se zajedničkim snagama nađu načini kako bi se zaštitila imovina. Ministarstvo poljoprivrede s Hrvatskim šumama radi na Akcijskom planu koji podrazumijeva izradu šumske infrastrukture na području priobalja, a kroz trogodišnje razdoblje je osigurano više od 170 milijuna kuna.“ – kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Pročitajte još