Županija u akciji

zupanija2
 
zupanija2
U četvrtak 20. srpnja 2017. godine, održana je treća sjednice Skupštine Osječko – baranjske županije. na sjednici je bilo 33 točke, no prethodile su im dvije promjene u vijećničkim redovima. Vijećnik Darijan Rudan stavio je mandat u mirovanje, a na njegovo mjesto došao je Tomislav Kuna, dok je zbog nespojive dužnosti umjesto dr. sc. Željka Kraljička novi vijećnik Nenad Šinko. Iako je počela sezona godišnjih odmora, kvorum nije bio upitan jer je sjednici nazočilo 45 od ukupno 55 vijećnika. Primjetno je bilo i da su mnoge točke usvojene – jednoglasno! 
Uobičajeno, posebnu pozornost privukla su vijećnička pitanja na koje je odgovore davao župan Ivan Anušić. On je tako pojasnio da od funkcionalnog spajanja KBC-a Osijek i Opće bolnice Našice očekuje povećanje kvalitete zdravstvenih usluga te racionalnije poslovanje ovih ustanova. Smatra da će našička bolnica ojačati ovim povezivanjem, osobito razvijanjem palijativne skrbi i respiratornog centra. Velike investicije najavljuje u KBC-u Osijek za odjel Psihijatrije koji desetljećima radi u krajnje lošim uvjetima. 
– Sve započete investicije se nastavljaju – odgovorio je župan na pitanje o sudbini školskih objekata u izgradnji. Srednjoškolsko igralište u Đakovu bit će završeno do početka školske godine, a do kraja godine postavit će se i tartan staza. U istom roku će se završiti nastavno-sportska dvorana u Satnici Đakovačkoj, a od kapitalnih objekata Županija želi graditi 1. Gimnaziju u Osijeku te nove srednje škole u Đakovu i Donjem Miholjcu. Župan je odlučan da se projekt Školska sheme provodi u svim školama te da se uvede besplatna prehrana učenika osnovnih škola, što će se realizirati do 1. siječnja 2018. godine. 
zupanija1
O dinamici ostvarivanja Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem župan će redovito izvješćivati županijske vijećnike, osobito nakon sjednica Savjeta, a ističe da se već provode projekti poput obnove Tvrđe, izgradnje Kampusa, terminala rasutih tereta i drugi projekti. 
– U tom segmentu već su potpisani ugovori vrijedni više od 300 milijuna kuna, međutim ponovno naglašavam da realizacija ovog Projekta u značajnoj mjeri ovisi o nama, o ljudima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi koji moraju inicirati, predlagati i pripremati projekte te surađivati u njihovoj realizaciji. Županija će osnažiti svoje razvojne odjele kako bi financijski, kadrovski i operativno pomogla pripremu europskih projekata, osobito jedinicama lokalne samouprave koje nemaju vlastite kapacitete za takve poslove – rekao je župan. 
Od 2016. godine najavljivana, izgradnja ULO hladnjače sada se maksimalno ubrzava. Potrebna sredstva osigurat će se u narednom rebalansu županijskog proračuna, a izgradnja može početi iduće godine na prostoru Slobodne zone Osijek. 
Župan Ivan Anušić pozvao je sve općine i gradove da se uključe u programe poput projekta „Zaželi“ kojima se potiče zapošljavanje, a na izjavu vijećnika prof. dr. sc. Nedeljka Bosanca da je na raspolaganju „Županiji u akciji“, župan je odmah predložio njihov susret i dogovor o konkretnim aktivnostima, na što je pozvao i sve ostale vijećnike, bez obzira na njihovu političku opciju. 
Vijećnici su potom raspravili niz točaka; od stanja i problematike biljne proizvodnje, stočarstva, potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, gospodarenju i zaštiti šuma, problematici razminiranja, obrtništva preko usvajanja izvješća o radu Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije d.o.o., Odvodnje d.d. Darda, EKOS-a d.o.o. Osijek, Cestinga d.o.o. Osijek, Uprave za ceste d.o.o. do financijskog poslovanja jedinica lokalne samouprave i drugih točaka. 

Pročitajte još