Završetak rada gerontodomaćica na projektu Zaželi R.A.D.O.S.T.

Nakon dvadeset i četiri mjeseca na projektu „Zaželi R.A.D.O.S.T. – raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se!“, financiranim sredstvima Europskog socijalnog fonda, po isteku ugovora o radu, deset zaposlenih žena, gerontodomaćica je prestalo raditi.

U zadnjem obilasku korisnika administrativna djelatnica Marina Gardaš i voditeljica projekta Natalija Barišić Novačić porazgovarale su s korisnicima o zadovoljstvu ovakvog oblika pomoći u domaćinstvu (pospremanje stambenog prostora, kuhanje, dostava namirnica i lijekova, plaćanje računa i dr.) i situaciji koja ih čeka nakon što žene prestanu dolaziti. Iz Humanitarne udruge Dar dobrote ističu da su ponosni, jer su povratne informacije korisnika bile više nego pohvalne, međutim svi korisnici navode kako će im neizmjerno nedostajati ta pomoć, a osobito druženja i razgovori za kojima stariji posebno čeznu. Također su korisnici izrazili nadu za skorim nastavkom projekta.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda

Tijekom rada na projektu šest žena je prošlo formalnu edukaciju za njegovateljicu dok su četiri žene prošle edukaciju za gerontodomaćicu te se u Udruzi nadaju da će takvim njihovim osnaživanjem, po izlasku iz projekta, moći se zaposliti u tim zanimanjima na tržištu rada.

Jedna od krajnjih korisnica dala je sljedeću izjavu:

„Ovakva pomoć mi je jako potrebna, jer sam ne mogu sama odlaziti u nabavu niti sama naručivati lijekove, a moram ih redovito uzimati zbog visokog tlaka. Ovo je spas za nas starije osobe. Kada projekt završi bit će mi strašno teško samoj se brinuti za plaćanje računa, nabavu namirnica i naručivanje lijekova. Moja primanja su jako mala i nisam u mogućnosti plaćati osobu da mi pomaže u svakodnevnim poslovima.“

Na kraju podsjetimo da je projekt „Zaželi R.A.D.O.S.T. – raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se!“ financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu od 1.847.448,68 kn, a provodi ga Humanitarna udruga Dar dobrote u ukupnom trajanju od 28 mjeseci.

Pročitajte još