Prvi dan fiskalizacije – Provjerite račun da li je prijavljen

fiskalizacija2 1 1a

Kako saznajemo, do 15 sati prošlog dana je zaprimljeno preko 230 tisuća zapisa za račun. Kako naglašavaju iz porezne fiskalizacija u prometu gotovinom je reforma koja se provodi od 1. siječnja 2013. godine. Jedan od glavnih ciljeva ovoga Zakona je suzbijanje sive ekonomije. Štete po državni proračun od neizdavanja računa ili izdavanjem već izdanih računa su do 1.000.000.000 kn godišnje. 

Kako dalje iz porezne napominju “Upravo Vi možete pomoći u suzbijanju sive ekonomije. Ne dozvolite da Vaš novac namijenjen izgradnji škola, vrtića ili bolnica završi na tuđem bankovnom računu. Uzimajte račune i provjerite ih!”

Ukoliko dobijete gotovinski račun u trgovini, restoranu, kafiću ili drugdje posjetite

http://fiskal-provjera.porezna-uprava.hr/provjeraracuna

i provjerite da li je i taj račun uredno prijavljen.

Porezna uprava pomoću internetske veze vidi svaki izdani račun i dodijeli mu JIR – jedinstveni identifikator računa. Račune možete provjeriti upravo putem JIR-a. Upišite broj od 36 znamenki i pričekajte odgovor Porezne uprave.

Rok za fiskalizaciju računa je 48 sati od trenutka izdavanja. Ukoliko je račun neispravan prijavite ga Poreznoj upravi! Uvijek tražite račun jer, BEZ RAČUNA SE NE RAČUNA!

Pročitajte još