Završen je program prvog dana konferencije Handball Talks u Našicama

Prvog dana konferencije “Handball Talks” pod nazivom „Rukomet, sutra“ u sportskoj dvorani OŠ kralja Tomislava u Našicama okupila se rukometna elita iz čitave regije. Održano je ukupno šest panela, a danas su na rasporedu još tri. Konferenciju su organizirali najpoznatiji regionalni rukometni portal Balkan-Handball i Rukometni klub NEXE.

“Rukometni trener danas mora biti kao Vegeta, znači da se miješa u sve, ali u pozitivnom smislu.” –  slikovito je to opisao trener RK NEXE Branko Tamše na panelu pod nazivom „Kakav je rukometni trener današnjice?“. Uz trenera RK NEXE, na panelu su sudjelovali i Alem Toskić (RK Celje Pivovarna Laško), Toni Čolina (RK Izviđač Agram), Slavko Goluža i Vladan Matić (RK Metaloplastika). Na panelu su obrađene razne teme od toga jesu li treneri fanatici, koji su danas najveći izazovi, trebaju li se mladi igrači uz rukomet fokusirati i na završetak škole, pritisku roditelja i agenata do nedorečenosti rukometnih pravila.

“Svi se mi trudimo imati čim manje komunikacije sa sucima, jednako kao i igrači, ali jako je teško jer rukomet je jedini sport gdje nisu dorečena pravila. Svi mi koji sjedimo tu, ne znamo sva pravila o rukometu i to je tako. Za nas je svaka utakmica bitna i ponekad dođeš u situaciju zbog nekih drugih faktora, da se netko drugi igra s tvojom egzistencijom.“ – rekao je trener Alem Toskić s kojim su se složili i ostali sudionici panela.

Najveći interes publike izazvao je i panel „Priče iz svlačionice“

Prvog dana održano je ukupno šest panela na kojima se raspravljalo o izazovima trenera, kakva je budućnost mladih rukometaša, je li agent osmi igrač, kako će izgledati RK NEXE u budućnosti kroz projekt RK NEXE 2.0.

Očekivano najveći interes publike izazvao je i panel „Priče iz svlačionice“ na kojem su gostovali nekadašnji vrhunski igrači Ivano Balić, Igor Vori, Mirza Džomba i Marko Vujin. Rukometne legende osvrnule su se na svoje rukometne dane, trenutne izazove koji čekaju mlade rukometaše te konstatirali kako nedostaje magije u današnjem rukometu.

„Nedostaje neki potez koji nije u knjigama, malo sve izgleda robotizirano, a možda i treneri ne daju toliko puno slobode, ali mlađim bi igračima trebalo dati malo više slobode. Ono čega svakako nedostaje danas je više improvizacije na terenu.” – smatra rukometni virtuoz, ali i majstor improvizacije Ivano Balić.

A različite reakcije izazvalo je i pitanje voditelja ima li neki savjet kojeg su se sjetili po završetku karijere, a da im je tijekom igranja djelovalo da nije vrijedan pažnje?

„Da mi je netko savjetovao da budem malo mudriji, možda danas ne bi bili svi 50 posto invalidi. Ali u tom trenutku ne razmišljaš što ti sutra nosi život, već ideš preko svojih mogućnosti, ulaziš u crveno puno puta, što je nekad i bilo dobro, ali tijelo to ne zaboravi. Danas svi mi ovdje imamo velikih zdravstvenih problema, svaki drugi rukometaš ima umjetni kuk i koljeno i to nije zdravo, ali u konačnici lijepo je igrati.“ – opisao je Igor Vori i dometnuo da su svi ipak zadovoljni jer su radili ono što su voljeli i još su za to bili i plaćeni.

Posljednji jučerašnji panel bila je prezentacija projekta RK NEXE 2.0, odnosno vizije razvija RK NEXE. Sudionici panela bili su predsjednik kluba Josip Ergović, izvršni direktor Igor Bušljeta i sportski direktor Vedran Zrnić. Prije panela na velikom je displayu emitiran promotivni film RK NEXE, nakon kojega su o razvoju i planovima RK NEXE kroz aspekte managementa, sportskog dijela i rada s mladima kroz rukometnu Akademiju NEXE, prezentirane dosadašnje aktivnosti kao i planovi za predstojeće razdoblje. Kao jedan od glavnih ciljeva istaknuta je izgradnja NEXE Arene za koju se krenulo s izradom idejnog projekta, a ne skrivajući ambicije izloženi su i planovi vezani uz osvajanje trofeja i daljnji napredak prve ekipe te mlađih selekcija.

Po završetku službenog dijela današnje konferencija, u svečanoj dvorani Glamour upriličena je zajednička večera i neformalno druženje svih sudionika.i brojnih uzvanika.

Konferencija HANDBALL TALKS nastavlja se danas u 10 sati kada biti održana tri panela: „Rukomet u medijima – Zašto nas ima/nema“, „Nove generacije – novi pristup“ i „Rukomet – jučer, danas, sutra“. Ulaz u sportsku dvoranu OŠ Kralja Tomislava besplatan je za sve zainteresirane, a izravan prijenos konferencije možete pratiti putem live streama na YouTube kanalu Balkan Handballa.

Izvor: RK NEXE

Pročitajte još