Radionica „Nosorog opet u Našicama” okupila mnogobrojnu djecu

Radionica „Nosorog opet u Našicama” okupila mnogobrojnu djecu

Ispred našičkog dvorca održala se danas druga u nizu radionica pod naslovom „Nosorog opet u Našicama”. Radionica je dio 34. kolonije umjetničke keramike „Hinko Juhn”, a u njoj su sudjelovali najmlađi sugrađani. Voditelj radionice je Ivan Hajek, magistar edukacije likovne kulture, na jučerašnjoj radionici je na metalnu konstrukciju nosoroga, zajedno sa djecom, stavljao slamu, dok su na današnjoj na nju lijepili glinu.

Radionicama je prisustvovala i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Lučevnjak koja nam je objasnila zašto djeca izrađuju nosoroga.

„Već duži niz godina u okviru Kolonije umjetničke keramike nastojimo održati i po jednu radionicu za naše najmlađe sugrađane, jer smo mišljenja da je muzej mjesto susreta, druženja i zabave za sve generacije. Glina s kojom danas radimo je takav medij da magnetskom snagom privlači najmlađe, jer svi se sjećamo svog djetinjstva kad smo se igrali s blatom, pijeskom i slično. Svake godine na ovim radionicama ponudimo nešto drugačije, a ove godine odabrali smo motiv nosoroga, no ne slučajno.

Naime, uskoro slijedi otvorenje gostujuće izložbe Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba posvećene miocenu, jednom od razdoblja iz davne geološke prošlosti zemlje. Izložba će sadržavati i dosta predmeta iz Našica, jer to je razdoblje kada je na ovom području sjeverne Hrvatske bilo slavno Panonsko more.” – rekla je Lučevnjak te dodala da su ti zanimljivi fosilni izlošci na neki način bili poticaj da se zajedno prisjete činjenice da je 70-ih godina na jednom nalazištu pokraj Seone, bio pronađen i fosilni ostatak stepskog nosoroga. Sukladno tome postavili su si za cilj da će ovim radionicama vratiti nosoroga u Našice ispred dvorca Pejačević.

Radionicama je, i danas i jučer, prisustvovao velik broj mališana, a razlog je tome zanimljiva radionica, ali i dobra lokacija. Jer u blizini dvorca nalazi se dječje igralište pa čim djeca vide da se nešto događa odmah prilaze, ističe ravnateljica muzeja. Svi oni koji nisu vidjeli nosoroga, a žele sudjelovati u njegovoj izradi, imaju se prilike priključiti i sutra, na zadnjoj radionici koja se održava od 10 do 12 sati.

Pročitajte još