Zavičajni muzej Našice čuva vrijednu građu i dokumentaciju o židovskoj zajednici

Dan sjećanja na Holokaust međunarodni je dan sjećanja na žrtve nacističkog režima. Odlukom Ujedinjenih naroda za obilježavanje toga dana određen je 27. siječnja, jer je na taj dan 1945. godine oslobođen Auschwitz, najveći nacistički logor. Ujedinjeni narodi potiču zemlje članice na razradu obrazovnih programa koji će prenijeti sjećanja na ovu tragediju.

Zavičajni muzej Našice čuva vrlo vrijednu građu i dokumentaciju o židovskoj zajednici

U Našicama je prije Drugog svjetskog rata postojala brojna židovska zajednica koja je aktivno sudjelovala u gospodarskom, društvenom i kulturnom životu grada i okolice. Imali su veliki utjecaj na razvoj obrta i gospodarstva u Našicama. Ovaj put spomenut ćemo vlasnike trgovina Alberta Godfingera, Vinka Wolnera, Huge Singera i poznatog vlasnika krojačke radnje Izidora Mermelstein. U Našicama je postojala i Prva jugoslavenska tvornica lula i glinenih proizvoda u vlasništvu Josipa Drechslera i Geze Gombaša, a u Markovcu Našičkom ciglana Maxa Fischera.

O značaju, veličini i snazi židovske zajednice svjedoči činjenica da je od kraja 19. st. do studenog 1941. u Našicama postojala reprezentativna zgrada sinagoge. Nakon holokausta ova je zajednica nestala iz života našega grada. Uz bogatu graditeljsku baštinu (npr. zgrada Goldfinger na središnjem trgu), tragovi njezine prisutnosti vidljivi su kroz postojanje židovskog groblja. Židovi su u značajnom broju bili zastupljeni i u drugim mjestima našičkog kraja, kao npr. u Podgoraču, Feričancima, Đurđenovcu, Donjoj Motičini. Zavičajni muzej Našice čuva relativno malu, no vrlo vrijednu građu i dokumentaciju o židovskoj zajednici.

Izvor: ZMN; Foto: arhiva

Pročitajte još