Zašto se previše znojimo?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMESvima je poznato koliko neugodno može biti kada se uznojimo. Osim što znojenje većinom rezultira neugodnim mirisom, na odjeći ostaju tragove, a koža postaje pretjerano osjetljiva. To se uglavnom događa tijekom toplih ljetnih mjeseci, kada se od vrućine ne možemo spasiti što god poduzimali. To je sve sasvim normalno i uobičajeno, jer znojenjem se tijelo hladi regulirajući vlastitu temperaturu, a s druge strane tako se rješava toksina i štetnih tvari. Znojenje je gotovo uvijek povezano s boravkom u toplom, fizičkim naporom ili pak stresom. To su situacije u kojima nije čudno primijetiti znoj, ali ako se znojite konstantno i bez navedenih uvjeta, to može biti izrazito neugodno te toliko smanjiti samopouzdanje da na koncu dolazi do blage depresije. U tom slučaju, moguće je da postoji problem koji pod hitno morate riješiti.

Prezačinjena hrana

Konzumiranje začinjene i ljute hrane pomaže pri regulaciji i zaštiti probavnog i krvožilnog sustava, srca te čitavog organizma. Ipak, snažni začini djeluju na organizam tako što mozak smatra da ga treba braniti i rashladiti te tijelo pojačava lučenje znoja. Osim što ćete pri konzumiranju pretjerano začinjene i ljute hrane biti mokri od znoja, njegov miris će biti izrazito intenzivan i odbojan. Smanjenjem konzumiranja ovakve hrane možda smanjite i problem pretjeranog znojenja.

 

Sumpor iz povrća

Iako se sve povrće reklamira kao zdravo i poželjno na meniju, neke biljke ipak nam otežavaju svakodnevicu. Luk, češnjak, kupus, brokula, cvjetača i slično povrće među mnogim za zdravlje podobnim vitaminima i mineralima, u sebi sadrže i velike količine sumpora. Sumpor se tijekom probavljanja hrane razgrađuje, a tijelo ga se rješava znojenjem. Upravo kada se tijelo bori sa sumporom može doći do pretjeranog znojenja koje iza sebe ostavlja intenzivan i oštar miris. Ipak, volite li jesti ovo povrće, nipošto ga ne izbacujte iz prehrane, već ga prije konzumiranja prokuhajte u vodi začinjenoj morskom soli, koja će neutralizirati veći dio sumpora iz povrća.

 

Kofein

Pretjerane količine gaziranih i energetskih pića, kave ili čaja mogu uzrokovati pretjerano znojenje. Ovisno od osobe do osobe, čak i jedna jutarnja šalica kave može rezultirati cjelodnevnim znojenjem. Naime, kofein uzrokuje navale vrućine u organizmu, a tijelo na to reagira znojenjem kao obranom i načinom rashlađivanja. Dolazi do pretjeranog stimuliranja živčanog sustava te se oslobađa adrenalin u velikim količinama što znatno podiže unutarnju temperaturu. Kava ima mnoge prednosti i dobrobiti za zdravlje, ali isto tako, među mnogim njenim manama našla se i ova.

 

Alkohol

Ubrzano lupanje srca, širenje krvnih stanica te rast tjelesne temperature samo su neke od posljedica konzumiranja alkohola. Kako bi se tijelo očistilo od toksina i istovremeno rashladilo, dolazi do povećanog lučenja znoja, što može rezultirati ne samo neugodnim mirisom, već i ružnim zatamnjenjima ispod pazuha.

 

Ženski problemi

Promjene raspoloženja, pojačan ili smanjen apetit, pretjerana razdražljivost, glavobolja, grčevi… Vjerojatno ste već zaključili da se radi o PMS-u. Osim navedenih simptoma, tijekom tih nekoliko dana hormoni divljaju te vrlo često dolazi do znojenja popraćenim neugodnim mirisom. Ovo je osobito neugodno tijekom druženja u školi ili na poslu, odakle ne možete samo tako otići kući kako biste presvukli majicu. No, ovakve situacije mogu se izbjeći izbjegavanjem namirnica poput čokolade, masne hrane te napitaka s kofeinom. Ako ni to ne pomaže, uvijek možete kupiti dezodorans koji vam stane u torbu.

Pročitajte još

Učitavanje...