Edukacija mladih – ‘Da se ne zaboravi – 2016’ – O.Š. Dora Pejačević Našice

kvin1
kvin1

Edukacija mladih ‘Da se ne zaboravi’ Dana 30.Svibnja KVIN Udruga branitelja Ina -naftaplina u suradnji s O.Š. Dora Pejačević, umirovljenim časnicima hrvatske vojske i specijalne policije, HČZ (Hrvatski časnički zbor) Slatina, organizirali su terensku nastavu iz povijesti pod nazivom ‘DA SE NE ZABORAVI’ s ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata i ratnih događanja u Našicama i okolici.

Na samom početku u dijelu učioničke nastave prikazan im je kratki film ‘Domovinski rat’ animirana karta.

U nastavku edukacije učenici su posjetili u Našičku vojarnu gdje im je ispričan tijek događaja do oslobađanja vojarne i formiranje 132.  Našičke brigade HV-a. Sljedeća stanica bila je spomenik prvom poginulom branitelju sa našeg područja Stjepanu Mlakaru gdje su zapaljene svijeće i ispričana kronologija događaja.

kvin3

 

U daljnjem tijeku Edukacije učenici su obišli Jankovac, i Voćin gdje nas je dočekao načelnika  Voćina Predrag Filić koji je učesnicima u kratkim crtama ispričao o stradanjima civila u Voćinu .Učenicima je omogućen ulazak u crkvu u Voćinu koju su pobunjeni Srbi srušili , a mještani i vjernici uz donacije ponovo izgradili. Bitno je reći da se  nedaleko od Voćina ( Lager Sekulinci ) nalazio radni logor gdje su pobunjeni Srbi zajedno sa pomagačima iz Bosne i Srbije maltretirali , zlostavljali i pogubljivali Hrvate. Na kraju našeg putovanja „Da se ne zaboravi“ zaustavili smo se na groblju u Četekovcu gdje nas je dočekao zamjenik načelnika Mikleuša Ivan Kanski koji je isto kao i njegov kolega iz Voćina  učesnicima ispričao o stradanjima civila ,mještana Četekovca, njegovu priču nadopunili su natporučnik HV-a Zvonko Kovač i pukovnik Kazimir Libl s osobnim iskustvima i događajima.

kvin2

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće : kod spomenika Stjepanu Mlakaru, Voćin spomenik nestalim i ubijenim Hrvatima  i groblje Četekovac. Učenici su upoznati s događajima za vrijeme okupacije, stradanjima i oslobađanjem tog dijela. Reakcije učenika , profesora i svih koji su učestvovali u ovom projektu su pozitivne, na kraju su učenici sa velikim aplausom pozdravili umirovljene časnike HV-a i specijalne policije.

Kao organizator ovog projekta želio bih se zahvaliti svima koji su radili i pomogli u realizaciji projekta: Parku prirode Papuk, ravnateljici  O.Š. Dore Pejačević Jasminki Falamić, MORH-u (dozvola ulaska u vojarnu) časnicima HV-a ; umirovljeni pukovnik Goran Sokol, umirovljeni bojnik Nikola Masnikosa , umirovljeni general specijalne policije i ratni zapovjednik iste Mirko Horvatin, umirovljeni pukovnik Vladimir Međimurac, umirovljeni pukovnik Kazimir Libl , umirovljeni natporučnik Zvonko Kovač, načelniku Voćina  Predragu Pilić, zamjeniku načelnika Mikleuš Ivanu Kansi i ravnatelju Crvenog križa Slatina Vlatku Jelenčić.

Želim još pohvaliti sva tri 7. razreda O.Š. Dore Pejačević i njihove razrednice na trudu koji su uložili i pomogli nam u terenskoj nastavi. Projekt je medijski popraćen od TV Nasice.com.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/5mjesec/31/v1{/gallery}

Pročitajte još