Započela berba vinarije Enosophia

Jutros je, samom zorom, započela ovogodišnja berba grožđa u Feričanačkom vinogorju, koje će do početka sljedeće godine biti pretočeno u vrhunske proizvode vinarije Enosophia.

Berba će trajati mjesec dana

Na ovogodišnju berbu tvrtke Osilovac d.o.o. odazvao se standardan broj berača, njih između 70 i 80. Mahom su to dugogodišnji berači kojima se svake godine pridruži velik broj mladih. Berači će u vinogradu aktivno raditi 30 dana, a počelo se s graševinom, kao bazom za pjenušac. Kao i svake godine za sve radnike osiguran je organizirani prijevoz i topli obrok.

„Ova godina je bila nešto zahtjevnija od prosjeka. Kroz sezonu svjedočili smo izvanrednim uvjetima. Proljeće je krenulo vrlo kasno, travanj i svibanj su bili dosta hladni i kišoviti, a zatim je u lipnju nastupila suša. Zadovoljni smo i prinosima i kvalitetom, a važno je istaknuti da smo uspjeli sačuvati zdravstveno stanje svih vinograda stoga očekujemo jednu lijepu berbu.” – rekla je Lucija Kužir, voditeljica vinogradarsko – vinarske proizvodnje vinarije Enosophia, dodavši da berba ove godine kasni u prosjeku tjedan dana. Jedan mali dio već se počeo brati, ali ove godine sa strojnim beračem.

„Novi berač će zamijeniti jedan određeni dio radnika, što će nam olakšati i ubrzati ovogodišnju berbu. Trenutno je u radu vučeni stroj, a sljedeća je investicija samohodni berač, jer nažalost trendovi su takvi da sve manje ljudi želi raditi u poljoprivredi i u branju grožđa, tako da se moramo okrenuti suvremenoj tehnologiji. Razlike između strojne i ručne berbe gotovo i nema, no ipak je on brži pa u prosjeku u sat i pol pobere 10 tona grožđa.” – objašnjava Lucija i dodaje da stroj nikad u potpunosti neće zamijeniti ljude, jer za one visoko kvalitetne proizvode potrebna je ljudska ruka.

Već 20. rujna bit će gotovo bazno vino

„Nakon što se obere grožđe ono se prevozi traktorima u vinariju na primarnu preradu gdje imamo 2 usipna koša i 3 preše. Cilj je što prije pobrati grožđe te krenuti u brzo prešanje koje traje oko 2 sata i nakon toga mošt ide u taloženje. On se taloži od 36 do 48 sati u našem podrumu na temperaturi od desetak stupnjeva celzija, a nakon dva dana krećemo s fermentacijom čije je trajanje od 10 do 12 dana tako da bismo već oko 20. 09. mogli imati gotovo bazno vino. Ono ide na blago odležavanje od nekoliko mjeseci, zatim radimo stabilizaciju i filtraciju dok krajem godine pokrećemo sekundarnu fermentaciju. Tako ćemo već početkom iduće godine imati gotovo pjenušavo vino spremno za tržište.

Prema uzorcima koje smo pratili proteklih tjedana sirovina izgleda jako dobro za proizvodnju pjenušavih vina, jer je sama proizvodnja takvih vina specifična i odvojena je od proizvodnje takozvanih „mirnih” vina. Nakon berbe graševine, koja se koristi za proizvodnju pjenušavih vina, brat ćemo rajnski rizling, a zatim krećemo u berbu ostalih sorti. Sve bi grožđe trebalo biti obrano za mjesec dana. Mi imamo tu privilegiju da nam berba traje jako dugo i to nam daje dovoljno vremena za fermentacijske procese u podrumu, te da se svakoj sorti posebno posvetimo.„ – izjavio je Martin Kovačević, enolog vinarije Enosophia.

Novi brand – vinarija Enosophia

Enosophia je novi brend vinarije i kvalitetnih slavonskih vina nastao kao rezultat razvoja temeljenog na dugogodišnjoj tradiciji Feričanačkog vinogorja, ulaganjima i visokoj ambiciji stvaranja kvalitetne vinske priče.

„Enosophia označava rebranding kompletne vinarije i novi krovni brand kojeg smo lansirali 1. srpnja ove godine. Cijeli proces će trajati dvije do tri godine, a prvi brandovi koji su izašli van pod novim imenom su naša graševina Trs No. 5, rose Matarouge te pjenušac Nice to see you s kojim smo jutros nazdravili zajedno s našim beračima” – rekao je Ivan Maričić direktor tvrtke Osilovac d.o.o. naglasivši kako će ova godina biti definitivno bolja u usporedbi sa prošlom.

[fts_facebook id=TVNasice album_id=251097813684991 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Pročitajte još