Zamjenik župana Josip Miletić o realizaciji velikih EU projekata i investicijama na području OBŽ

Dan Osječko – baranjske županije obilježava se 2. lipnja kada su se u Belom Manastiru 1997. godine, uz nazočnost Predsjednika Republike Hrvatske, izaslanstva Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora te predstavnike UNTAES i drugih međunarodnih organizacija, po prvi puta od njezina osnivanja 1993. godine, u završnoj fazi dovršenja procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske, na okupu našli predstavnici političkog života svih dijelova cjelovite Županije – članovi Županijske skupštine i dužnosnici Županije, gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina izabrani na prvim izborima provedenim na području cijele i cjelovite Županije.


Prihvaćajući ovaj dan, kao simbol uspostavljanja cjelovitosti Županije, Skupština je 3. srpnja 1997. godine donijela Odluku kojom se 2. lipnja određuje Danom Osječko – baranjske županije.

Tako Osječko – baranjska županija za mandata župana Ivana Anušića bilježi gospodarski rast, povećanje prosječne plaće, veći broj obrta i tvrtki dok se smanjuje nezaposlenost te povećava broj radnih mjesta na tržištu rada.

Obilježavanje Dana naše županije prilika je da se podsjetimo na najznačajnije projekte koji su realizirani u proteklom mandatu kroz razgovor s zamjenikom župana Josipom Miletićem.

Na koji način OBŽ potiče samoodrživost ali i samodostatnost u poljoprivredi?

Osječko – baranjska županija svjesna je snažnih klimatskih promjena i nužnosti konstantnog ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju pri čemu je izgradnja sustava za navodnjavanje neophodna. To smo prepoznali i zato gradimo i nadograđujemo 16 sustava diljem naše županije koji će stabilizirati poljoprivrednu proizvodnju, umanjiti štete od suša, utjecati na povećavanje prinosa te omogućiti da se na istim površinama uzgoje nove ratarske kulture. Uz to, prepoznajemo važnost ekološke proizvodnje koju snažno potičemo brojnim mjerama i županijskim potporama, a nastojimo i neprestano osluškivati naše korisnike pa smo tako uveli i niz novih potpora, poput onih za mlade poljoprivrednike ili za prvo osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, kao i brojne druge.

Čemu će služiti distribucijski centar, kolika su ulaganja te što možemo time očekivati?

RDC je strateški projekt Osječko – baranjske županije, ukupno je vrijedan nešto više od 106 milijuna kuna. O njegovoj izgradnji govorilo se gotovo dvadeset godina, no tek se u mandatu župana Anušića krenulo s realizacijom ove vrijedne investicije. Do kraja ove godine bit će spremni skladišni kapaciteti za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linije za ekološku proizvodnju i stručnu pomoć OPG-ovima koji će kroz proizvođačku organizaciju biti korisnici Centra. Također, RDC će biti velika pomoć i drugim institucijama poput škola, bolnica, učeničkih domova i domova za starije i nemoćne, a želja nam je pomoći našim poljoprivrednicima u cjelokupnom proizvodnom lancu do stavljanja proizvoda na tržište.

Na koji način OBŽ utječe na unaprijeđenje kvalitete života?

Prije svega neprestanim ulaganjima i razvojnim projektima. Na području Osječko – baranjske županije trenutno se provode europski projekti vrijedni više od 7,2 milijarde kuna, a na posljednjoj sjednici Skupštine OBŽ rebalansom je za 105 milijuna kuna uvećan proračun i on sada iznosi 1,9 milijardi kuna. Rezultat je to provedbe velikih i kvalitetnih projekata diljem županije koji će stvoriti preduvjete za kvalitetniji život svih žitelja i dostizanje zajedničkog cilja, a to je ravnomjeran razvoj svih naših općina i gradova.

Zajednički sudjelujemo u brojnim projektima, poput osiguravanja besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, subvencioniranja kamata na stambene kredite, a od nedavno i sufinanciranja prijevoza studenata vlakom. Uz navedeno, u želji da unaprijedimo život na području županije proveli smo projekt Dostupnije primarne zdravstvene zaštite kojim smo opremili brojne ambulante i zdravstvene stanice u županiji kako bi građani imali više specijalističkih usluga u svojim mjestima. Također, stipendiramo učenike i studente, ulažemo u niz infrastrukturnih projekata, od izgradnje i proširenja škola do izgradnje cesta kojima nastojimo stvoriti preduvjete za jači gospodarski razvoj i povezivanje cijele županije.

Kolika su proračunska ulaganja u unaprijeđenje i razvoj u području odgoja i obrazovanja, kulture, športa, tehničke kulture i u što se trenutno ulaže?

Djeca i mladi naš su najveći kapital, stoga posebnu pozornost poklanjamo projektima u području odgoja i obrazovanja te kontinuirano povećavamo ulaganja. Provodimo jedinstven projekt besplatne školske prehrane vrijedan 19 milijuna kuna, a u proteklih pet godina energetski smo obnovili osnovne i srednje škole, izgradili smo četiri školske dvorane te započeli s projektom izgradnje dvorane u OŠ M. Krleže u Čepinu. Također, u planu je dogradnja i rekonstrukcija još sedam škola kako bismo stvorili preduvjete za održavanje jednosmjenske nastave, a najveći projekti koje smo pokrenuli su izgradnja nove Srednje škole u Donjem Miholjcu te I. gimnazije u Osijeku. Trenutno se provode i projekti uspostave dva Regionalna centra kompetentnosti na području naše županije, a to su RCK Elektotehničke i prometne škole Osijek te RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, a pokrenuli smo i projekt uspostave znanstvenog centra za osnovne škole s našeg područja.

Koja su do sada najizdašnija ulaganja ?

Niz je velikih projekata koje smo započeli u proteklih pet godina, poput izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće te Gospodarskog centra zahvaljujući kojima će se potpuno promijeniti gospodarska slika Osječko-baranjske županije. Riječ je o investicijama koje će dati snažan poticaj ukupnom razvoju gospodarstva i pomoći poduzetnicima u ostvarivanju konkurentnosti na domaćem i stranim tržištima, njihovom kontinuiranom rastu i razvoju, ali i povećanju kvalitete proizvoda i usluga te zapošljavanju. U suradnji s Vladom RH i resornim ministarstvima realiziraju se i drugi važni projekti kao što su izgradnja koridora VC i obilaznice oko Petrijevaca i Belog Manastira te rekonstrukcije i uređenje ostalih važnih državnih cesta u sklopu kojih je uređena i tzv. stara našička obilaznica, a vrijednost tih radova je 90 milijuna kuna.

Također, značajna su i ulaganja županijske Uprave za ceste koja je u proteklih pet godina za izgradnju i rekonstrukciju cesta na području Osječko-baranjske županije izdvojila gotovo 120 milijuna kuna. U pripremi je i projekt izgradnje novog KBC-a Osijek, vjerojatno najvećeg projekta na istoku Hrvatske u novijoj hrvatskoj povijesti, kojim će se građanima svih pet slavonskih županija koji će gravitirati novoj bolnici, omogućiti zdravstvena usluga prema najvišim svjetskim standardima.

Koliko je planirano utrošiti ulaganja na povećanje konkurentnosti gospodarstva i zapošljivosti za 2022. godinu?

Pozitivni gospodarski trendovi u Osječko-baranjskoj županiji vidljivi su iz godine u godinu. Kontinuirano raste broj poduzetnika, novih obrta i tvrtki te zaposlenih osoba, a rezulatat je to stalnih napora za stvaranje pozitivne klime koju Županija nastoji osigurati nizom potpora i mjera. U proteklih pet godina pokrenuli smo projekt subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite, kao i subvencioniranje kamata na stambene kredite, potičemo učeničko poduzetništvo te mentoriranje i edukacije poduzetnika, a značajna sredstva izdvajamo i za projekte žena u poduzetništvu. Snažan investicijski ciklus posljednjih pet godina utjecao je i na razvoj i napredak brojnih domaćih tvrtki koje su angažirane u realizaciji spomenutih projekata. Cilj nam je našim stanovnicima osigurati stabilno poduzetničko okruženje, poticati ih na stvaranje proizvoda dodane vrijednosti i pružiti im ugodno mjesto za život i stvaranje obitelji.

Koji su sve projekti u realizaciji ?

Osim spomenutih velikih investicija poput izgradnje RDC-a, GC-a, Srednje škole u Donjem Miholjcu i I. gimnazije u Osijeku, provodimo i niz drugih projekata poput revitalizacije brownfield područja OLT-a Osijek zahvaljujući kojoj će se izgraditi sportski inkubator u čijem će se sastavu nalazi ti i 50-metarski bazen, sustav praćenja, usmjeravanja i stručnog nadzora sportaša od rekreativaca do profesionalaca i to od najranije dobi. Također, razvijamo geotermalne potencijale u našoj županiji, a provodimo dogradnje i rekonstrukcije nekoliko škola nakon kojih će učenici i njihovi profesori imati bolje uvjete za učenje i rad.

Županijska ulaganja na području Našica su također značajna, što biste izdvojili?

U posljednjih pet godina Osječko-baranjska županija u Grad Našice i pet općina našičkog kraja (Đurđenovac, Donja Motičina, Feričanci, Koška i Podgorač) uložila je nešto više od 116 milijuna kuna u različite projekte s područja zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede i infrastrukture. Energetski su obnovljene sve tri osnovne škole i srednja škola u Našicama te bolnica, odnosno ukupno deset zgrada javne namjene na cijelom našičkom području, ukupne vrijednosti gotovo 39 milijuna kuna. Projektom dostupnije primarne zdravstvene zaštite izgrađena je nova zgrada Doma zdravlja OBŽ u Našicama te su opremljene zdravstvene stanice u Koški, Podgoraču i Đurđenovcu. Na ovom se području gradi i sustav za navodnjavanje Budimci-Krndija vrijedan više od 26 milijuna kuna. Važan projekt kojeg Osječko-baranjska županija provodi i ovdje je besplatan školski obrok za osnovnoškolce koji provodi u partnerstvu s Gradom Našicama, a njime 2.206 učenika svakog dana dobiva kvalitetnu prehranu. Prijavljeni su projekti za proširenje OŠ Dore Pejačević i OŠ kralja Tomislava za postizanje standarda cjelodnevne nastave na cjelokupnom našičkom području. Također, partnerstvom Grada i Uprave za ceste OBŽ u razdoblju od 2017. do 2021. godine uređene su Ulica kralja Tomislava i Ulica braće Radić u Našicama kao važni prilazi gradu, a trenutno se uređuje cesta od Seone do Gornje Motičine.

I za kraj, s obzirom da ste s mjesta gradonačelnika Našica došli na mjesto zamjenika župana, koja je razlika između posla gradonačelnika Našica i zamjenika župana OBŽ?

Oba posla su izuzetno dinamična, a u svakom se trudim radom opravdati povjerenje građana koji su me izabrali. Kao gradonačelnik u prethodnom mandatu, u Našicama je ostvareno više od 600 milijuna kuna projektnog ulaganja, a to iskustvo sada koristim na višoj, županijskoj razini za pomoć svim jedinicama lokalne samouprave te u konkretnoj realizaciji projekata u Osječko-baranjskoj županiji, vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih naših naselja. Dugogodišnja kvalitetna suradnja sa županom Ivanom Anušićem, Vladom RH i resornim ministarstvima utjecala je na snažan investicijski ciklus tijekom četiri godine gradonačelničkog mandata te ću i dalje svojim radom i utjecajem doprinositi razvoju Grada Našica i Osječko-baranjske županije.

I na kraju, koristim priliku da svim svojim sugrađankama i sugrađanima kao i svim stanovnicima Osječko – baranjske županije čestitam Dan naše županije!

Stric pivo

Pročitajte još