Istraživali kulturnu baštinu svog kraja i upoznavali običaje naroda diljem Europe

Učenici 7. c razreda Osnovne škole Dore Pejačević Našice koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog jezika sudjelovali su u eTwinnig projektu „Frohe Weihnachten aus aller Welt”. Projekt je u školi vodila ravnateljica Jasminka Falamić i učitelj njemačkog jezika Marko Šteko. Projekt je pokrenula Natalia Kur, učiteljica njemačkog jezika iz Poljske. Cilj projekta bio je naučiti pisati čestitku na njemačkom jeziku, proširiti rječnik i naučiti kako se slavi Božić u drugim zemljama.

Tako je i jezik komunikacije svih sudionika bio njemački. Projekt se temelji na integriranom pristupu učenja, razvoju vještine komunikacije na stranom jeziku, razvoju praktičnih, digitalnih i socijalnih vještina, istraživanju kulturne baštine svog kraja i upoznavanju običaja naroda diljem Europe, navode iz škole.

 

Kako navodi ravnateljica Jasminka Falamić, u projektu su sudjelovali učenici iz 20 partnerskih škola koji uče njemački kao strani jezik i mladi kojima je njemački materinji jezik, iz Poljske, Danske, Njemačke, Francuske, Španjolske, Moldavije, Turske, Finske, Mađarske i Nizozemske te učenici OŠ Dore Pejačević iz Hrvatske. Učenici su izrađivali i pisali božićne čestitke na njemačkom jezik i slali ih partnerima. Svaka škola je pripremila 20 božićnih čestitki. Tako su svi dobili 20 božićnih čestitki, te upoznali kako pripremaju i provode Božić narodi u drugim zemljama. Zbog online nastave, fotografije dobivenih čestitki objavljene su u Teams grupi, a sve fotografije škola sudionika, radionica kao i fotografije božićnih čestitki objavljene su i na TwinSpaceu projekta. U fotografiranju radionica je sudjelovala školska knjižničarka Andrea Dubaić Begić.

Izradu čestitki je vodila učiteljica likovne kulture Sanja Portnar. Učenici su primijenili tehniku glinotiska: na glinu bojom utiskivali uzorke ručnog rada, izrađivali otiske, a od dobivenih tekstura izrađivali božićne motive na čestitkama. Osim izrade čestitki, kroz projekt su proučavali stare slavonske božićne običaje, te dio običaja oživjeli i u školi. Sijali su pšenicu, postavili jaslice u holu škole, ukrasili „bor“, a ispod „bora“ postavili slamu. Za potpuni božićni ugođaj pripremili su i božićne kolače. Učenici su prethodno istražili recepte za tradicionalne slavonske kolače, a najviše ih je dojmio recept za medenjake koji potječe iz stare kuharice obitelji Pejačević. Recept suučenici preveli na njemački jezik, a potom pripremali i kušali medenjake, uz slušanje prigodnih hrvatskih božićnih pjesmama, navodi ravnateljica Falamić.

 

Foto: OŠ Dore Pejačević

Pročitajte još