Veliki broj posjetitelja obilježio je 22. Dane slavonske šume

[fts_facebook id=TVNasice album_id=525345346260235 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Festival Dani slavonske šume i ove je godine dokazao i pokazao da je prava turistička, gospodarska, kulturna, ekološka, znanstvena, gastronomska, zabavno – kreativna i sportska manifestacija. Ove godine festival je okupio nekoliko stotina sudionika, ali i više tisuća posjetitelja u prelijepom našičkom parku.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, a organizatori su Grad Našice, Hrvatske šume – Uprava šuma podružnica Našice, Osječko – baranjska županija, Turistička zajednica Grada Našica i Turistička zajednica Osječko – baranjske županije.

Ovogodišnji svečani program, kao i svaki do sada, vodio je počasni građanin grada Našica Branko Uvodić. Sve okupljene pozdravili su gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i, u ime Hrvatskih šuma, Krešimir Žagar direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma d.o.o. . Otvorenju su nazočili i izaslanik Vlade RH – zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić te Dragan Jelić, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je Dane i otvorio.

Nazočni otvorenju bili su i izaslanik Sabora – izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Grada Našica dr. Hrvoje Šimić, počasni građanin grada Našica general Mladen Markač, direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler, voditelj uprave Podružnica Našice (Hrvatske šume) Vlado Keglević, Karlo Ressler zastupnik u Europskom parlamentu, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renata Ojurović kao i gradski vijećnici te ostali uvaženi gosti.

Održano je i natjecanje profesionalnih radnika sjekača u šumarskim disciplinama

U sklopu svečanog otvorenja festivala nastupila je Gradska udruga umirovljenika Našice i HKD “Lisinski” u povijesnim kostimima. Nakon svečanog dijela uslijedio je onaj najvažniji – natjecanje profesionalnih radnika sjekača u šumarskim disciplinama Hrvatskih šuma iz slavonskih podružnica te gledateljima svakako zanimljivo natjecanje rekreativaca u brzini prepiljivanja trupaca ručnom pilom.

Saborski zastupnik Hrvoje Šimić otvorio je 16. obrtnički sajam na kojem su se predstavili obrtnici iz Našica kao i iz cijele Slavonije. Svoj doprinos manifestaciji dao je i Zavičajni muzej Našice jednim predavanjem te izložbom „Tradicijska svinjokolja“ uz prodaju i degustaciju proizvoda od mesa crne svinje. Građani su mogli kušati besplatan čobanac, ali i drugi slavonski specijalitet šarane na rašljama i fiš. Također, održan je tradicionalni vatrogasni kup “Matković – Ivić”, 13. po redu.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba osvrnuo se na prirodno bogatstvo našičkog kraja te na bogatstvo obrtnika i udruga.

„Sa sada već 22. izdanjem Danima slavonskih šuma uspjeli smo postići glavni cilj, a to je promidžba Grada Našica i njegove turističke ponude. Jako sam zadovoljan učinjenim i svakako moram naglasiti kako ove godine na ovoj manifestaciji sudjeluje jako veliki broj izlagača obrtnika, a i posjećenost je izuzetna. Obrtnici, kao i naše udruge, su ovim sajmom pokazali svoj veliki rad i mukotrpan trud.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba te je izdvojio natjecanje u šumarskim vještinama koje je jedno od zaštitnih znakova ovog događaja. „Pobjednicima natjecanja u šumarskim disciplinama uručili smo vrijedne nagrade, a samo je natjecanje bilo popraćeno velikim brojem gledatelja.”

„Ovim festivalom Našice pokazuje što su šume nekada značile, odnosno što znače danas te što će značiti u budućnosti s obzirom na njihov održivi razvoj. Također, Danima slavonskih šuma Našičani pokazuju koliko vole svoj grad. Svakako moram istaknuti natjecanje šumskih radnika i sjekača koji je dio manifestacije te mnogobrojna druga natjecanja – od vatrogasnih preko starih sportova pa sve do natjecanja u kulinarstvu.” – rekao je Žagar te se osvrnuo na same natjecatelje u šumarskim disciplinama – „Vitezovi s motornim pilama” kako ih vole zvati. „Oni pokazuju kako vrlo jednostavno i praktično rade s opasnim alatima, to jest prezentirali su samo jedan mali dio svakodnevnog posla koji je jako opasan i težak. Što se tiče šumarstva budućnost je osigurana jer ima dosta mladih kadrova koje smo mogli vidjeti danas na borilištu” – izjavio je, između ostalog, Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma d.o.o.

Ines Resler, direktorica TZ Grada Našica i jedna od organizatora ove značajne manifestacije s nekoliko je riječi pozdravila okupljene kojih je ove godine bilo u povijeno velikom broju.

„Odradili smo ogromnu količinu posla ovaj tjedan i zadovoljni smo rezultatom – ove godine imamo jako veliki broj izlagača kojima smo osigurali mjesta. Moram naglasiti kako Dani slavonske šume svake godine okupe veliki broj posjetitelja, a ove godine je to zaista impresivna brojka. U ponudi je veliki broj slavonskih delicija – od tradicionalnog čobanca, fiš paprikaša, šarana na rašljama, lepinja, fritula i ostalih jela. Također je Turistička zajednica osigurala besplatni čobanac za sve posjetitelje koji je podijeljen u rekordno kratkom vremenu.” – zaključila je direktorica Resler koja nije skrivala zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom ove tradicionalne manifestacije.

„Dijelim veliko zadovoljstvo s današnjim posjetiteljima ove manifestacije. Naime, u razgovorima svi su izdvojili odličnu organizaciju i atmosferu te veliki broj izlagača na Obrtničkom sajmu te bogatu eno i gastro ponudu. Naš organizacijski odbor je postavio zadatak da svake godine unaprjeđujemo festival, a jedan od noviteta ovogodišnjeg je taj što prikazujemo najnovija dostignuća u sjeći i obradi drveta. Također smo prikazali i neke tradicionalne šumarske vještine kako bismo ih oteli od zaborava” – rekao je Vlado Keglević, voditelj Uprave šuma podružnice Našice i jedan od organizatora.

[fts_facebook id=TVNasice album_id=525345346260235 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Pročitajte još