Kome se ne preporučuje ketogena dijeta?

Ketogena dijeta provodi se tako da smanjenim unosom ugljikohidrata tijelo energiju traži iz drugih izvora, a to su slobodne masne kiseline iz masnih stanica.

Kao posljedica sagorijevanja masnih stanica u jetri nastaju ketoni, prema kojima je i ova dijeta dobila ime. Prilikom provođenja ketogene dijete najbolji i najbrži rezultati postižu se ukoliko unosite manje od 20 grama ugljikohidrata dnevno.

Kod ketogene dijete dnevni unos namirnica bi se trebao temeljiti na namirnicama koje sadrže oko 75% masti, 20% proteina i 5% ugljikohidrata. Trebali biste izbjegavati namirnice s većim udjelom ugljikohidrata kao što su tjestenine, slatkiši i sl.

S ketogenom dijetom mršavi se brzo i trajno, gubite masne naslage, imate manji osjećaj gladi no isto tako postoje i neki negativni efekti kao što su moguć neugodan zadah iz usta, opterećenje za bubrege i jetru te mogući problemi s probavom.

Ketogenu dijetu ne bi trebali provoditi djeca i mladi zbog nedostatka voća, kao niti trudnice i dojilje. Isto tako, ketogena dijeta se ne preporučuje dijabetičarima i osobama s visokim krvnim tlakom, piše Mamin kutak.

Ketogena dijeta je prvenstveno namijenjena zdravim ljudima na kraći period.

 

Stric pivo

Pročitajte još