Vatrogasci naši heroji – razgovor sa stradalim vatrogascem Marijanom Gajskim i suprugom Majom

Požar tvornice „Drava International” koji je izbio 4. listopada 2023. godine u ranim jutarnjim satima uvelike je potresao Osječko – baranjsku županiju. Dojava o požaru pristigla je u 00:43, a zbog velikih razmjera odmah je angažiran impresivan broj vatrogasnih snaga kako bi se suprotstavili ovoj vatrenoj stihiji. Tijekom sljedećih devet dana, vatrogasci su neumorno radili na suzbijanju vatre, suočavajući se s izazovima koje je donosila velika količina gorućeg materijala, posebice plastike koja je stvarala oblake dima i otrovnih plinova.

Među hrabrim vatrogascima koji su se suprotstavili ovoj opasnosti bio je i Marijan Gajski Dudy, član Javne vatrogasne postrojbe Našice. Marijan, kao i mnogi njegovi kolege, stigao je na požarište rano ujutro i odmah se uključio u naporan rad gašenja požara. No, tragedija ga je zadesila – dok je bio na terenu, propao je u lavu vruće plastike, zadobivši teške i po život opasne ozljede.

Odmah nakon nesreće, Marijan je prevezen u Klinički bolnički centar Osijek, gdje su mu pruženi hitna medicinska pomoć i stabilizacija stanja. Nakon toga, zbog ozbiljnosti ozljeda,  prebačen je u Kliniku za opekline u Zagrebu, gdje je nastavio borbu za svoj život koju opisuje, zajedno sa suprugom Majom, u ovom video prilogu:

Pročitajte još