Našice – Državno natjecanje iz Osnova elektrotehnike i Mjerenja u elektrotehnici

Pobjednici Erik, Matija i Nikola

Naša je škola 25. i 26. travnja 2013. bila domaćin državnog natjecanja iz Osnove elektrotehnike i Mjerenja u elektrotehnici u suorganizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, odnosno prof. Darka Eršetića kao jednog od članova državnog povjerenstva. Djelatnosti Agencije su poslovi planiranja, razvijanja, organiziranja, provedbe, praćenja i unapređivanja sustava strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Područje strukovnog obrazovanja najizravnije i najuže je povezano sa svijetom rada. U njegovoj je prirodi omogućiti stjecanje stručnih kompetencija koje su životno važne. Cilj ovog natjecanja je usavršavanje znanja i vještina u obrazovnom sektoru elektrotehnike te poticanje kreativnosti učenika i njihovih mentora te stjecanje novih spoznaja. Na natjecanju je sudjelovalo 24 učenika prvog ili drugog razreda četverogodišnjih strukovnih škola za zanimanje tehničar u elektronici, a koji su pokazali najbolje rezultate na prethodnim županijskim/međužupanijskim natjecanjima. Službenom otvorenju državnog natjecanja prisustvovali su i savjetnica i tajnica Agencije Vesna Anđelić, pročelnik i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije gospodin Andrej Bičak te gradonačelnik Našica Krešimir Žagar.

Našice - Državno natjecanje iz Osnova elektrotehnike i Mjerenja u elektrotehnici

Državno natjecanje je uključivalo rješavanje teorijskih zadataka te praktični dio – rješavanje zadatka u realnim uvjetima. Dok su učenici rješavali zadatke,  profesori su slušali predavanje stručnog učitelja Božidara Sabe o računalnom programu Altium Designer. Za sudionike natjecanja pripremljen je i zabavni program. Našu školu i grad predstavljali su učenici i profesori Osnovne glazbene škole Kontesa Dora s nekoliko glazbenih točaka. Uslijedila je dramska igra učenica Lucije i Marije s kojom su bile pozvane na ovogodišnju državnu smotru Lidrano 2013. Učenice je pripremala prof. Leopoldina Mijatović. Učenica 2. razreda jezične gimnazije, Petra Digula otpjevat je pjesmu Make you feel my love pjevačice Adele. Učenice školske plesne skupine – Dunja, Rebeka, Lorena i Lana, otplesat su plesnu točku uz glazbeni mix pjesama. Pripremale su se sa profesoricom Slađanom Mihalj. Sudionici natjecanja imali su također prilike posjetiti  i Zavičajni muzej grada Našica.

{gallery width=150 height=100}Slike_tekstovi/2013/4mjesec/26a/v1{/gallery}

Sponzori ovogodišnjeg državnog natjecanja su tvrtka Belmet 97, koja je darivala učenike za osvojena prva tri mjesta s prigodnim poklonima – mjernim instrumentima.  Zatim računalni obrt Sokoli koji je za osvojeno treće mjesto darovao lemilicu s regulacijom i digitalnim prikazom. Za osvojeno drugo mjesto, tvrtka Pin computers darovala je tablet Prestigio, a za osvojeno prvo mjesto Grad Našice darovao je učenika s prijenosnim računalom Samsung. Medalje i diplome za osvojena prva tri mjesta osigurala je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Također,  u ime Grada Našica gradonačelnik je nagrađenim učenicima i mentorima darovao umjetničke slike koje su poklon Turističke zajednice grada Našica. Nakon službenog zatvaranja natjecanja, u školi je organiziran domjenak za sudionike natjecanja koji su priredili učenici i nastavnici ugostiteljske struke.

 

drzavno26 4 5aU svom pozdravnom govoru ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Željko Filjak  izrazio je čast što su najbolji učenici došli baš u našičku školu, te je naglasio kako je kvalitetno obrazovanje ono najbolje i najvažnije što možemo pružiti budućim naraštajima, čestitao im što su dospjeli do najvišeg ranga natjecanja u državi i poželio im uspjeh na natjecanju.

 

Andrej Bičak, v.d. pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu, sudionike je srdačno pozdravio u ime Osječko-baranjske županije, župana Vladimira Šišljagića i svoje vlastito ime. Izjavio je da je osobito ponosan na činjenicu da se državno natjecanje događa u našoj županiji i to u našičkoj srednjoj školi, što je dokaz i o izvrsnosti same škole. Također je istaknuo da će si oni najbolji na natjecanju priskrbiti bodove koji će im pomoći pri upisu na željene fakultete. Na kraju je gdin. Bičak svima poželio uspjeh i da iz Našica i s natjecanja ponesu lijepe dojmove.

 

drzavno26 4 4aSudionicima natjecanja i  ostalim prisutnim gostima s par riječi pozdravnog govora obratila se i Vesna Anđelić, viša stručna savjetnica za elektrotehniku i računalstvo, i to u ime Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ravnatelja Ivana Šutala. Posebno se zahvalila ravnatelju Željku Filjku, profesoru Darku Eršetiću te ostalim djelatnicima škole na srdačnom dočeku i angažmanu i trudu kako bi se ovo natjecanje i održalo. Učenicima i mentorima je poručila da su svi oni, unatoč tome što netko mora biti prvi, a netko i posljednji, na natjecanje došli kao pobjednici, jer je ogroman uspjeh između preko 17.000 učenika u obrazovnom sektoru elektrotehnike i računarstva dospjeti među najboljih 24.

 

Kratki komentar na državno natjecanje iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici dao je gradonačelnik Krešimir Žagar kao predstavnik Grada Našica, koji je pozdravio sve uvažene goste i izrazio zadovoljstvo i čast što se ovo natjecanje odvija upravo u Našicama te srdačno dočekao natjecatelje iz svih županija diljem Hrvatske. „Veliko je zadovoljstvo i čast imati ovakvu srednju školu kakva je našička, koja je rasadnik svih mogućih znanja koja mogu usvajati naši mladi sugrađani te kroz ta znanja osiguravati daljnje školovanje i radna mjesta. Uvijek se iznenadim, ali onda i shvatim da nije nikakvo čudo da se upravo kod nas odvijaju ovako važni događaji. Male sredine poput naše uvijek puno daju i na lijep način organiziraju ovakve skupove i natjecanja. Srednja škola Isidora Kršnjavoga je sjecište znanja iz cijele Hrvatske, čemu smo u zadnje vrijeme često bili svjedoci: od geometrijske škole Stanka Bilinskog prije dva tjedna, znanstvenog jezičnog skupa na akademskom nivou prije tjedan dana i danas državnog natjecanja iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, što je sve čast i priznanje srednjoj školi, ravnatelju i svim njenim djelatnicima, a samim time i našem gradu. Svi smo se uključili u organizaciju natjecanja, od smještaja pa i samih Našičana koji su im pomagali u snalaženju gradom. Našice su inače mjesto koje ljudi sa zadovoljstvom posjete i uvijek se rado vraćaju, što pokazuje i dokazuje gostoljubivost i susretljivost Našičana.  Nadam se da će natjecateljima uređenost Našica i ugodno okruženje pomoći da se osjećaju dobrodošlo i na najbolji mogući način ispolje svoje znanje. Svi ti učenici su pobjednici i predstavnici svojih županija; prošli su sve testove i preskočili sve potrebne ljestvice kako bi sudjelovali na ovom državnom natjecanju. Odavde će otići obogaćeni novim znanjem i iskustvom, a oni najuspješniji i vrijednim nagradama. Želim im svima sretan boravak u Našicama i puno uspjeha na ovom natjecanju, ali i dalje u znanstvenom i stručnom životu.“

 

drzavno26 4 3aErik Otović, drugi razred elektrotehničara iz Srednje tehničke škole Pula osvojio je prvo mjesto na ovom državnom natjecanju iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici. Kako je rekao sam Erik, ovo prvo mjesto na državnom natjecanju mu je dosad najveće dostignuće, a još je sudjelovao na međužupanijskim natjecanjima iz fizike i računarstva. Ljubav prema elektrotehnici naslijedio je od svog oca, također elektrotehničara, i to još prije polaska u osnovnu školu. Kako nam je iskreno priznao, malo je bio iznenađen što neki dijelovi gradiva nisu bili obuhvaćeni u ispitu, ali ujedno je smanjen i broj zadataka. Svoj uspjeh pripisuje šestomjesečnim svakodnevnim pripremama, a svi ti sati utrošeni na pripreme uvelike su se isplatili mladom elektrotehničaru. Od srca mu čestitamo i želimo još puno takvih uspjeha u životu.

Državno natjecanje iz Osnova elektrotehnike i Mjerenja u elektrotehnici

 

{module Adsense 300×250 – slika}   {module Adsense 300×250 – slika}

Pročitajte još