Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite

Jučer je objavljen poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja. Zainteresirane kreditne institucije mogu se javiti u roku od 8 dana od dana objave poziva, odnosno najkasnije do 1. rujna 2020. godine, do 16:00 sati. Javno otvaranje ponuda obavit će se 2. rujna 2020. godine u 10:00 sati u prostorijama APN-a, a sve zainteresirane za prijavu na subvencije stambenih kredita ministarstvo poziva da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

POZIV za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, jednu od demografskih mjera kojima Ministarstvo već četvrtu godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj.

 

Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

 

Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama, a nakon što poziv završi, po obradi ponuda i sklapanju ugovora o poslovnoj suradnji APN-a s kreditnim institucijama, 9. rujna će biti objavljen popis banaka koje će davati subvencionirane kredite, kada će biti poznate i efektivne kamatne stope za eurske i kunske kredite koje su pojedine banke ponudile. Nakon toga, 14. rujna, slijedi objava oglasa o početku subvencioniranja stambenih kredita, u kojem će stajati da će zaprimanje prijava, koje banke u ime svojih klijenata predaju u APN, započeti 28. rujna 2020. godine. Javnost je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori činjenica da je u četiri godine provođenja odobreno 13029 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno 1751 dijete.

 

Na poziv će se i ovaj puta moći prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

 

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Pročitajte još