Uskoro kreće izgradnja Centra za starije osobe u Našicama

Danas je predstavljen projekt Centra za starije osobe čija izgradnja uskoro kreće Našicama. Naime, u ponedjeljak, 02. 10. 2023. godine, je u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike potpisan ugovor kojim su dodijeljena sredstva Gradu Našicama i Osječko – baranjskoj županiji kao partneru za centar za starije osobe u okviru Poziva „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe“ vrijednog 7.316.984,65 eura uz stopu vlastitog sufinanciranja od 16.11 %.

Tom je prigodom ministar Marin Piletić naglasio kako je Vlada RH prepoznala potrebu za osiguravanjem primjerenih i kvalitetnih usluga za starije te da ovaj Poziv predstavlja važan korak prema unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba u lokalnim zajednicama.

Projekt su predstavili Ivan Anušić, župan Osječko – baranjske županije, dožupan Josip Miletić i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba zajedno sa suradnicima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta od iznimnog značaja za cijeli našički kraj.

Centar za starije osobe bit će dovršen 2026. godine

Na samom početku gradonačelnik Kašuba je istaknuo kako je izgradnjom Centra za starije osobe predviđeno pružanje usluga boravka – poludnevnog i cjelodnevnog, skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja, usluge psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške te integrirane usluge socijalne i zdravstvene skrbi na primarnoj razini.

„Ovo je povijesni trenutak za Grad Našice jer se ovim projektom rješava jedan dio naše temeljne strategije, a to je demografska obnova što je ujedno najvažnija strategija Vlade RH kao i Osječko – baranjske županije. Također, grad Našice se prije svega brine za one najranjivije skupine – za najmlađe smo dobili sredstva za još jedan gradski vrtić kao i sredstva za Centar za starije osobe kojeg očekujemo preko 30 godina i zato kažem kako je ovo povijesni trenutak. Sredstva od 7 milijuna eura su sredstva koja će upravo podići tu kvalitetu naših starijih i nemoćnih, a njih ćemo utrošiti u četiri tisuće kvadrata objekta koji će imati 127 kreveta za polupokretne i nepokretne osobe. Također, ovaj će centar pružati uslugu poludnevnog i cjelodnevnog boravka.

Prilika je ovo za zahvalu i premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Marinu Piletiću, ali i posebne pohvale idu našem županu i prijatelju grada Našica Ivanu Anušiću kao i njegovim suradnicima koji nas je prije deset mjeseci nazvao i rekao kako idemo u taj projekt, odnosno da je nominiran ispred Osječko – baranjske županije. Nakon tri mjeseca mukotrpnog rada uspjeli smo osigurati sredstva te građevinsku dozvolu i ovom prilikom se moram zahvaliti i djelatnicima gradske uprave, pročelnicima i projektantu Ivici Valenčaku i našoj Razvojnoj agenciji kao i pročelnicima županije Osječko – baranjske.” – izjavio je gradonačelnik zaključivši kako će Centar biti dovršen 2026. godine.

Projekt je od velike važnosti za brojne generacije

Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je ovaj trenutak kao dugoočekivani za Našice, a sam će Centar biti od velike koristi za lokalnu zajednicu.

„Prije tri godine održala se sjednica Savjeta za Slavoniju i Baranju upravo ovdje u Našicama, gdje sam sa županom Ivanom Anušićem i premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao o ovom projektu kojem su oni iskazali podršku. Danas, tri godine nakon tog razgovora njihovo obećanje je ispunjeno s potpisom ugovora i s početkom radova na Centru za starije osobe. Puno je, naravno, truda uloženo i u vremenu između toga – trebalo je donijeti i projektnu dokumentaciju, no isto tako treba istaknuti da je Osječko – baranjska županija kao partner mogla prijaviti samo jedan projekt na ovom području i odabran je grad Našice na prijedlog našeg župana Anušića kojem se ovim putem zahvaljujem.

Uvjeren sam da će izgradnja Centra za starije osobe podići kvalitetu skrbi, ali isto tako i omogućiti zapošljavanje određenog kadra kojeg ćemo, a uvjeren sam u to, školovati u našičkoj srednjoj školi. Također želim dati podršku svima onima koji aktivno rade i koji će raditi na projektu jer je on od velike važnosti za brojne generacije koje su pred nama.” – rekao je dožupan Miletić naglasivši kako će sve moguće probleme Grad rješavati u suradnji s Osječko – baranjskom županijom i Vladom Republike Hrvatske.

Župan Ivan Anušić dodao je da će županija pružiti svu podršku projektu kako bi se osiguralo da Centar bude izgrađen u što kraćem roku i opremljen prema najvišim standardima.

„Našice je Grad koji će sada uz Đakovo, Osijek i Beli Manastir također imati dom za stare i nemoćne osobe što je od velike važnosti jer smo svjesni problema skrbi za stariju populaciju i ovim ćemo projektom zaključiti jedan njegov dio. Našice i Osječko – baranjska županija kao partneri su zajedno nominirali ovaj projekt, a njegova realizacija počinje vrlo brzo i nadamo se da se vidimo na otvaranju Centra za stare i nemoćne. Zahvaljujem se gradonačelniku Kašubi i njegovim suradnicima, dožupanu Miletiću te svim upravnim odjelima koji su vrlo brzo i u vrlo kratkom roku rješavali sve one administrativne prepreke koje ovakav velik i vrijedan projekt svakako ima.” – rekao je župan Anušić naglasivši kako je ovaj projekt proglašen najboljim u svojoj kategoriji.

Projekt izgradnje Centra za starije osobe u Našicama predstavlja primjer uspješnog partnerstva između lokalne, županijske i državne vlasti te će omogućiti starijim osobama pristup različitim uslugama, uključujući zdravstvenu skrb, rekreaciju, edukaciju te socijalnu podršku.

Pročitajte još