Učenici obilježili Dan materinskog jezika

Učenici koji uče slovački jezik i kulturu obilježili su Dan materinskog jezika, koji se od 2000.g. obilježava 21. veljače s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Prigodom toga u utorak, 17.2.2020. u četvrtom razredu PŠ Markovac je na satu slovačkog jezika održana radionica na naslovnu temu Tko sam ja, koju je prezentirao Slovački centar za kulturu (SKC) Našice. Ravnateljica SKC Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin aktivno su animirali učenike sa svojim pripremljenim pitanjima o svakodnevnom govoru Slovaka iz Markovca, o njihovim običajima i tradiciji njegovanja slovačke kulture. Neka od njih bila su: Kako na nas utječe materinski jezik? U kojim segmentima koristimo slovački jezik? Znamo li i upotrebljavamo li slovačka narječja? Jesmo li formirali novo svojstveno narječje budući da živimo više od stoljeća odijeljeno od izvornog entiteta? Koje oblike narodne predaje poznajemo? Ova provedena aktivnost je jedna od više aktivnosti planiranih u sklopu projekta Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije koju podržava program Erasmus+, kojemu je cilj istraživanje narječja, narodnih izvornih pjesama i scenskih izričaja.

U petak, 21. veljače u matičnoj školi djelatnice SKC, također na satu slovačkog jezika učenicima viših razreda prezentirali su predavanje u kojem su uspoređivali elemente slovačkog i hrvatskog jezika (jezik, pjesma, ples, narodna nošnja i sl.). Učenicima su prenijeli riječi o važnosti poznavanja svoga materinskoga jezika naglasivši da je pravo bogatstvo znati više jezika upotrijebivši narodnu poslovicu: „Što više jezika znaš to više vrijediš“. Onaj jezik s kojim se čovjek sretne u djetinjstvu i običaji, koje čovjeku usađuje obitelj i koje se prenose s koljena na koljeno, obogaćuju njegov život i to se ne zaboravlja.

Učenici su se aktivno i zainteresirano uključivali u razgovor o ovoj temi pod naslovom „Ja som kto?“. Zaključili su da Slovaci u svome Markovcu imaju sada već poseban i prepoznatljiv markovački govor koji se razvijao tijekom 140 godina postojanja mjesta. Isprepleten je riječima slovačkog kysuckog dijalekta s riječima hrvatskog govora našičkog područja s posebnim slovačkim naglaskom.

Učenici su na kraju otpjevali aktualnu slovačku narodnu pjesmu vezanu za pokladne obyčaje Fašiangy, Turice, a Karlo Malovčak (6.a) odrecitirao je pjesmu Materinská reč.

Ovim putem redakcija TV Našica obitelji i prijateljima iskazuje iskrenu sućut. Kako su ovo najteži trenuci za obitelj, TV Nasice.com ovakve objave NE NAPLAĆUJE i sve vezano za njih je BESPLATNO. Dovoljno je da nam se javite na službeni e-mail [email protected] te pošaljete smrtovnicu.

Pročitajte još