Učenici, evo kako saznati hoćete li upisati željenu školu: Isprobajte kalkulator bodova

Nastavak školovanja nakon završetka osnovne škole jedna je od prvih važnih odluka koju učenici moraju donijeti. U tome im pomažu dva alata: Kalkulator bodova za srednju školu i Predstavljanje škola. Oba su nastala u suradnji Hrvatske zajednice županija i portala srednja.hr. Donosimo savjete kako ih koristiti kako biste si olakšali proces upisa srednje škole.


Kalkulator za bodove i predstavljanje škola

Kako bi osmaši i njihovi roditelji bili sigurni da donose ispravnu odluku o srednjoškolskom obrazovanju, Hrvatska zajednica županija i portal srednja.hr razvili su dva korisna alata: kalkulator za bodove i predstavljanje škola. Kalkulator bodova za upis u srednju školu je online alat koji umjesto vas preračunava ocjene iz osnovne škole u bodove koje učenik ostvaruje prilikom upisa u odabranu srednju školu.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić istaknuo je kako ovim projektom Hrvatska zajednica županija učenicima želi olakšati upise te ih potaknuti na postizanje što boljih rezultata.

Kalkulator bodova je postao nezaobilazan alat za učenike osnovnih škola koji se pripremaju za upise u željene srednje škole jer se svake godine nadograđuje aktualnim podacima. Županije, kao osnivači velikog broja škola u Republici Hrvatskoj, kontinuirano potiču jednako dostupno i kvalitetno obrazovanje i ulažu u odgojno-obrazovni sustav kroz regionalnu, nacionalnu, ali i europsku razinu.” –  rekao je Marušić.

Kako znati hoćete li upisati željenu školu? Imamo ključne savjete

Kalkulator je nedavno osvježen najnovijim podacima koji pokazuju informacije o upisima u škole za zadnjih pet godina. Kako bi učenik provjerio svoj broj bodova za upis u srednju školu, najprije je potrebno odabrati željenu školu i tip školskog programa, a potom unijeti informacije o prosjecima ocjena. Kalkulator će potom preračunati ocjene u broj ostvarenih bodova, a prikazat će i minimalni, maksimalni i prosječni broj bodova koje su upisani učenici ostvarivali unazad pet godina.

Na temelju podataka svih korisnika koji su koristili kalkulator bodova, doznat ćete i kako se broj vaših bodova rangira u odnosu na ostale učenike koji žele upisati istu školu. Nakon što ste doznali svoj broj bodova i provjerili kako stojite u odnosu na ostale, pomoću alata Predstavljanje škola možete provjeriti zadovoljavate li uvjete upisa svoje željene škole.

Korisna aplikacija za osmaše

Ovaj će vam alat biti koristan i kod donošenja odluke o upisu škole, jer vam omogućuje da se upoznate sa svim školama u svojoj okolici. Doznat ćete, primjerice, povijest škole, uvjeti upisa, izvannastavne aktivnost i projekte škola, vidjeti natjecanja na kojima su njihovi učenici pobjeđivali, a možete pogledati i fotografije i video materijale škola. Rezultati se mogu filtrirati po nekoliko vrijednosti. Možete pretraživati škole u kategorijama javnih i privatnih škola, a možete i pogledati sve škole po gradovima u kojima su smješteni.

Prošle godine kalkulator bodova za upis u srednju korišten preko 570.000 puta, a online predstavljanju škola pristupano je skoro 58.000 puta. Isprobajte funkcionalnosti ovih korisnih alata i provjerite ispunjavate li uvjete za upis željene škole!

Izvor: Hrvatska zajednica županija

Stric pivo

Pročitajte još