U žetvi 2022. očekuje se milijun tona pšenice

U HGK Županijskoj komori Osijek održana je konferencija za medije Žetva 2022., na kojoj je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak kazao kako se u Hrvatskoj ove godine očekuje urod od oko milijun tona pšenice.

Sušno proljetno razdoblje odrazilo se na prinose ječma i pšenice, koji su za deset do 20 posto niži nego 2021. godine, no pšenica se ove godine žanje na 160 tisuća hektara, odnosno 15 tisuća hektara više nego 2021. te će ukupan urod biti na razini prošlogodišnjeg. S obzirom da Hrvatska ima godišnje potrebe za 400 do 450 tisuća tona pšenice, to znači da će dobar dio te žitarice završiti u izvozu.

Otkupne cijene će formirati prema okolnostima

Na konferenciji su još sudjelovali profesor Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, izvršni direktor Sektora kooperacije i trgovanja Žito grupe Relja Kovačić, voditelj kooperacije tvrtke Granolio Ivan Pirić i direktor Ratarstva Belja plus Igor Andrašević.

U žetvi ječma pokazalo se kako se prinosi kreću od četiri do 7,5 tona po hektaru. Kod pšenice su prinosi od pet do osam tona po hektaru.

Na konferenciji nisu iznesene otkupne cijene pšenice, premda su te cijene proteklih godina bile poznate uoči žetve. Razlog tomu su geopolitičke i ratne okolnosti koje utječu na cijene žitarica u cijelom svijetu, pa tako i Hrvatskoj. Relja Kovačić iz Žita pojasnio je to kazavši kako cijene žitarica formiraju svjetske i europske burze, gdje se događaju čak i velike dnevne promjena cijena te će se i Žito pri otkupu pšenice prilagoditi tim okolnostima i otkupne cijene formirati i mijenjati po potrebi i više puta dnevno.

Izvor: HGK

Pročitajte još