U OŠ kralja Tomislava Našice otvorena posterska izložba dokumenata i fotografija iz Domovinskog rata

 

Organizacijom Zavičajnog muzeja Našice i Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata u Osnovnoj školi kralja Tomislava Našice postavljena je posterska izložba dokumenata i fotografija iz Domovinskog rata. Autori izložbe su kustosica Melita Husnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak te Ivica Lovošević, predsjednika udruge Hrvatski veterani Domovinskog rata. Izložba je postavljena u čast hrvatskih branitelja našičko – orahovačkog kraja kao i Dana pobjede nad tzv. JNA u Našicama, a izloženi predmeti su dio zbirke predsjednika Lovoševića.

Prigodnim govorom izložbu su otvorili ravnateljica Zavičajnog muzeja Lučevnjak te profesorica povijesti Sandra Hvizdak, a o samoj izložbi i izloženim predmetima govorio je vlasnik kolekcije Ivica Lovošević. Na izložbi prisutni su bili i predsjednik Mjesnog odbora Vukojevci Dražen Ganzberger, djelatnici Zavičajnog muzeja Našice, predstavnice Dječjeg vrtića „Zvončić” kao i mnogobrojni učenici te sami sudionici ovog trenutka hrvatske povijesti.

Ova izložba nas podsjeća na vrijednosti slobode

Ravnateljica Lučevnjak istaknula je da Zavičajni muzej ima važnu ulogu u edukaciji mladih te pokušava približiti iskustva o Domovinskom ratu koji nam je osigurao slobodu i suverenost Republike Hrvatske.

Današnji je dan poseban za grad Našice, za sve hrvatske branitelje kao i za Zavičajni muzej Našice. Muzej uvijek nastoji organizirati sadržaje koji će nas vratiti u te rujanske dane 1991. godine kada su se događale velike i važne stvari, ne samo za Našice, nego i za ovaj dio Hrvatske. Ovoga puta odlučili smo organizirati jednu postersku izložbu, a u situaciji kada još uvijek nemamo mogućnost ući u prostore dvorca Pejačević obratili smo se za pomoć kolegici Sandri Hvizdak, inače nastavnici povijesti u Osnovnoj školi kralja Tomislava čija je ravnateljica, također, spremno prihvatila našu ideju na čemu smo jako zahvalni.

Danas smo otvorili postersku izložbu dokumenata i fotografija iz Domovinskoga rata čiji su autori moja kolegica, kustosica Zavičajnog muzeja Našice Melita Husnjak i gospodin Ivica Lovošević iz čije zbirke izlažemo ove predmete. Nakon svečanog otvaranja ovi će posteri još neko vrijeme ostati ovdje, a nadamo se da će nas prihvatiti i druge škole i ustanove kojima ćemo se vrlo rado odazvati i približiti im ovu tematiku.” – izjavila je ravnateljica Lučevnjak zahvalivši se Udruzi hrvatskih veterana Domovinskog rata iz Našica koja je spremno prihvatila organizaciju ove izložbe kao i OŠ kralja Tomislava Našice te našičkom muzeju.

Izložba kao prilika za obogaćivanje obrazovnog iskustva učenika

Ivica Lovošević, vlasnik eksponata, izjavio je kako nas ova izložba podsjeća na vrijednosti slobode, neovisnosti i zajedništva koje su ih vodile tijekom Domovinskog rata i koje jesu temelj naše budućnosti. Također, izložba nas je potaknula na razmišljanje o tome kako čuvati sjećanje na Domovinski rat i prenositi ga na mlađe generacije kako se ti herojski trenuci ne bi zaboravili. „Na ovaj način učenici mogu steći dojam koliko je njihov rodni kraj zaslužan za pobjedu u Domovinskom ratu.” – zaključio je Lovošević.

Profesorica Hvizdak istaknula je ovu izložbu kao priliku za obogaćivanje obrazovnog iskustva svojih učenika jer im ona omogućuje da bolje razumiju povijest svoje zemlje i važnost Domovinskog rata.

„Već dugi niz godina, želeći sačuvati zavičajnu povijest, naša škola obilježava ovaj dan različitim izložbama te posjetama sudionika samoga Domovinskoga rata, a ostvarili smo i odličnu suradnju sa Zavičajnim muzejom Našice. Suradnja se razvila preko projekta „Muzej u školi”, a potom smo stupili u kontakt s gospodina Lovoševićem koji nam je u nekoliko navrata donio fotografije. Nakon toga je došlo i do dogovora da pripremimo jednu izložbu za građane kojom bismo se prisjetili događaja od prije trideset i dvije godine. Moram naglasiti kako su djeca sjajno prihvatila ovu izložbu jer im je puno bliskiji način na koji je postavljena.”rekla je profesorica Hvizdak.

Pročitajte još