U OŠ kralja Tomislava Našice održano poluzavršno natjecanje školskih sportskih društava regije ISTOK u šahu za dječake i djevojčice

U OŠ kralja Tomislava Našice održano poluzavršno natjecanje školskih sportskih društava regije ISTOK u šahu za dječake i djevojčice

Poluzavršno natjecanje u šahu za dječake i djevojčice osnovnih škola za regiju ISTOK održano je u petak 1. veljače 2013. godine u Našicama u Osječko-baranjskoj županiji. Provoditelj natjecanja bio je Školski športski savez Osječko-baranjske županije, dok je domaćin  bila OŠ kralja Tomislava iz Našica i učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Đurđica Mašić. Nakon svečane himne tajnica Školskog športskog saveza Osječko – baranjske županije Mirna Rajle Brođanac pozdravila je sve nazočne u ime organizatora Školskog športskog saveza Osječko- baranjske županije i ravnateljica Vlatka Zahirović obratila se svim natjecateljima prigodnim govorom, pozdravila sve prisutne,  zaželjela im uspjeh na natjecanju i proglasila natjecanje otvorenim.

 

Na natjecanju u konkurenciji dječaka nastupile su škole  iz četiriju županija:  ŠŠD „Tomislav“ OŠ kralja Tomislava  iz Našica (voditeljica  Đurđica Mašić),  ŠŠD  „Sokolovac“  OŠ Antuna Kanižlića iz Požege (voditelj Vjekoslav Lojbek),  ŠŠD „Šokadija“  OŠ Stjepana Cvrkovića iz Starih Mikanovaca (voditelj  Nikola Parađik), ŠŠD „Goran“ OŠ Ivan Goran Kovačić iz Slavonskog Broda (voditeljica  Mirna Matej – Švaganović).

 

Na natjecanju u konkurenciji djevojčica nastupile su škole  iz četiriju različitih županija : ŠŠD  „Ratar“  OŠ Matija Gubec iz Piškorevaca, (voditeljica  Katica Salamon),   ŠŠD  „Sokol“  OŠ Dobriša Cesarić iz Požege  (voditelj Dragan Pavlović),  ŠŠD „Golubica“  OŠ Antuna Bauera iz Vukovara (voditelj Tomislav  Ruskaj)  i   ŠŠD  „Gundinci“ – šahovska sekcija OŠ Augusta Šenoe iz Gundinaca (voditelj Ivan Petričević).

Ekipa dječaka OŠ kralja Tomislava Našice osvojila je četvrto mjesto. Ekipu su činili: Joško Miletić, 8.c, Bruno Šimunek,6.d  Paula Njegovanović Ocelić, 5.b i Valentina Crnković, 4.V. Voditelj ekipe je bila Đurđica Mašić.

{gallery}Slike_tekstovi/2013/2mjesec/4/v1{/gallery}

Rezultati natjecanja u konkurenciji dječaka :

1. mjesto: OŠ Antuna Kanižlića iz Požege  –  6 (9) bodova

2. mjesto: OŠ Stjepana Cvrkovića iz Starih Mikanovaca  –  4 boda

3.  mjesto: OŠ Ivan Goran Kovačić iz Slavonskog Broda  – 1 bod

4.  mjesto: OŠ  kralja Tomislava iz Našica –  1 bod

 

 Rezultati natjecanja u konkurenciji djevojčica :

1.  mjesto: OŠ Matije Gupca iz Piškorevaca  – 6 (9) bodova

2.  mjesto: OŠ Augusta Šenoe iz Gundinaca – 3 boda

3.  mjesto: OŠ Antuna Bauera iz Vukovara – 2 boda

4.  mjesto: OŠ Dobriše Cesarića iz Požege  – 1  bod

 

Nakon  završetka natjecanja međunarodni sudac Zdravko Birovljević pročitao rezultate natjecanja, a  ravnateljica Škole  uručila je priznanja i pehare najuspješnijim društvima i poželjela im puno uspjeha na Završnici  natjecanja koja će biti održana krajem travnja 2013. godine u Poreču. 

 

Najuspješniji natjecatelji Poluzavršnog natjecanja u šahu predstavljat će regiju ISTOK na Državnom prvenstvu ŠSD-a za osnovne škole, a to je ekipa dječaka ŠŠD „ Sokolovac“  iz OŠ Antuna Kanižlića Požega. Ekipu su činili: Borna Vlašić, Andrija Bošnjak, Juraj Prevolšek, Egon Hajpek i Erik Hajpek (voditelj  Vjekoslav Lojber).

 

Ekipa djevojčica  iz ŠŠD-a  „ Ratar“  iz OŠ Dobriše Cesarića  Piškorevci također će predstavljati regiju ISTOK na Državnom prvenstvu. Ekipu su činili: Karmela Mićan, Mihaela Adrić, Nikolina Šarčević i Matea Šarčević (voditeljica  Katica Salamon).

Natjecanje su odlično vodili i sudili međunarodni šahovski sudac Zdravko Birovljević i državni šahovski sudac Adam Tomaić.

Sviđa mi se što su se natjecatelji okupili u velikom broju. Natjecanje je proteklo u fer i sportskom ozračju i druženju. Sve se održalo bez incidenta, što me naročito veseli jer je time pokazno pravo sportsko ponašanje. Mnogo toga ne znam o šahu, ali mi je bilo zanimljivo kada su  natjecatelji nakon učinjenog poteza stiskali sat. Dojmili su me se pehari jer su izgledali   savršeno.

Svidjelo mi se što su učenici  5.d  OŠ kralja Tomislava Našice sa svojom razrednicom, učiteljicom tjelesne i zdravstvene kulture  Đurđicom Mašić, ukrasili zidove plakatima „ Sportom protiv nasilja“  i „ Sportom do zdravlja“.  Tijekom cijele školske godine provode istoimene projekte u školi  i gradu. Cilj je da se, umjesto nasiljem, učenici  što više bave različitim sportovima te da se posvete školovanju i  brizi za  zdravlje.

Karmela Mićan iz OŠ Matija Gubca iz Piškorevaca pokazala je najbolje rezultate u konkurenciji djevojčica, a  Borna Vlašić  iz OŠ Antuna Kanižlića iz Požege u konkurenciji dječaka.

{gallery}Slike_tekstovi/2013/2mjesec/4/v2{/gallery}

Donosimo intervju s njima.

 

Novinar : Karmela, kako se osjećaš nakon uspješnog natjecanja?

Karmela: Osjećam se odlično iako još ne vjerujem da sam došla na tako veliku razinu.

Novinar: Jesi li pomišljala da bi mogla ići na Završnicu?

Karmela: Pomišljala jesam, ali do jučer nisam mislila das će se ostvariti ta moja tajna  želja.

Novinar: Kako se pripremaš za natjecanje?

Karmela: Pa,  pripremam se tako što sam unajmila privatnog trenera  s kojim igram, ali roditelji su mi kupili šah, tako da i kod kuće vježbam.

Novinar: Borna, koliko si danas puta pobijedio ?

Borna: Danas sam dva puta pobijedio,  ali do pobjede mojeg tima nisam doveo samo ja, već i ostali moji prijatelji u  timu: Andrija, Juraj, Egon i Erik.

Novinar: Koliko dugo treniraš šah?

Borna:  Evo, ovog će mjeseca biti punih 6 godina i još mi nije dosadio!

Novinar : Jesi li imao teške protivnike i  jesi li danas imao tremu na natjecanju?

Borna: Imao sam dva teža i jednog slabijeg protivnika, a tremu sam od davnih dana rastjerao.

 

Projekt Igram, pišem, lajkam

Županijski školski sportski savez Osječko –  baranjske županije izabrao je učenicu 5.d razreda Doru Hanižjar za novinarku, koja je pratila događanja na Poluzavršnom natjecanju u šahu. Sve je aktivnosti zabilježila fotografijama, intervjuirala najbolje natjecatelje te u  HŠSS  poslala pisano izvješće, koje će biti objavljeno na www. skolski-sport.hr i Facebook profilu Hrvatskog športskog sportskog saveza. Kada izvješće bude objavljeno, moći ćete lajkati i komentirati. Ovaj projekt nosi naziv Igram, pišem, lajkam.

 

Projekt pokreće Hrvatski školski športski savez s ciljem popularizacije školskog sporta među učenicima te veće i kvalitetnije promocije školskih sportskih natjecanja. Zamišljen je na način da učenici novinari izvještavaju sa školskih sportskih natjecanja (Poluzavršna natjecanja ŠŠD-a i Završnica ŠŠD-a). U Projektu mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola. Na svakom natjecanju obvezno je sudjelovanje jednog učenika novinara kojeg odabire Županijski školski športski savez (ŽŠŠS). HŠŠS će nagraditi izvještaje za koje se pokaže da su  „najaktivniji“ do 23. travnja 2013. (zaključno do 10:00 sati). Kriteriji za određivanje 5 „najaktivniji“  bit će zbroj:

  • najviše ¨likeova¨na facebook stanici,
  • najviše komentara na facebook stranici,
  • najviše komentara na web stranici.

Najboljih pet učenika, čiji izvještaji budu „najaktivniji“, bit će nagrađeno odlaskom na Završnicu DP-a 2013. godine o trošku HŠŠS-a.  Završna natjecanja također će pratiti učenici novinari.  Najboljem od pet novinara učenika na Završnici DP-a 2013. prema ocjeni žirija HŠŠS-a biti će dodijeljena  posebna nagrada (fotoaparat, smartphone, laptop, tablet i sl.). Osim nagrada, svaki učenik novinar imat će osiguranu prehranu na natjecanju s kojeg izvještava.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u pripremama za natjecanje i omogućili da natjecanje prođe u najboljem redu: ravnateljici Vlatki Zahirović, sucima Zdravku Birovljeviću, Adamu Tomaiću, učitelju likovne kulture Josipu Kanisu, kuharicama, spremačicama, domaru Draženu Hvizdaku, Srećku Sobodiću, Zoranu Mašiću, Dori Hanižjar, učenicima 5.d razreda, Josipi Smrček, Ivani Keglević i učiteljici Đurđici Mašić.

 

Dora Hanižjar, 5. d

OŠ kralja Tomislava Našice 

{module Adsense 300×250 – slika} {module Adsense 300×250 – slika}

Pročitajte još