U Lili održana humanitarna akcija i predavanje o prevenciji raka dojke

U društvenom domu u Lili jučer je održana humanitarna akcija u organizaciji Udruge žena „Lila – Ribnjak” i Mjesnog odbora Lila, a svoju potporu ovoj hvalevrijednoj akciji dali su i gradonačelnik Krešimir Kašuba te Vijeće Mjesnog odbora Našice i potpredsjednikom Marijanom Tepešom. Ova je inicijativa privukla pažnju zajednice i okupila mnoge građane koji su se udružili kako bi podržali borbu protiv ove ozbiljne bolesti, a u njenom sklopu je održano stručno predavanje na temu prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Veliki broj okupljenih žena, ali i muškaraca na početku je pozdravila predsjednica Udruge žena „Lila – Ribnjak” Dajana Potolovec koja je naglasila kako sav prihod od ove akcije ide udruzi LPR „Mimoza” Đurđenovac i njenom humanom djelovanju, a pohvalila je i dobru suradnju s „Mimozama”. Također, okupljenima se obratila i Ines Resler, direktorica Turističke zajednice Grada Našice pohvalivši organizaciju te je naglasila kako su ovakva predavanja izuzetno važna zbog podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, ali i svih ostalih malignih bolesti.

„Turistička zajednica Grada Našice je podržala i prošlogodišnju u aktivnost Udruge žena „Lila – Ribnjak”, a našu podršku će imati i dalje. Ne treba posebno naglašavati kako se svi trebamo uključiti u ovakve i slične inicijative jer svatko u nekom obliku, ako ne osobno onda u bližoj ili široj obitelji ima nekog oboljelog od karcinoma i nije se lako nositi s tim problemom. Naravno, u ovom mjesecu, kada obilježavamo Dan ružičaste vrpce, treba ukazivati na taj problem i potrebno je što ranije aktivirati sve elemente koji mogu doprinijeti bržem oporavku i aktivnom odnosu prema bolesti, kako kod samih pacijentica, tako i kod članova njihovih obitelji.” – rekla je direktorica Resler.

LPR „Mimoza” uvijek ima otvorena vrata i uvijek je spremna pomoći

Dr. Dragica Pavlić, predsjednica LPR „Mimoza” se zahvalila na predivnoj gesti Udruge žena „Lila – Ribnjak” rekavši kako „Mimoze” pomažu svim članovima i njihovim obiteljima.

„Mi kroz obilježavanja Dana ružičaste vrpce i ostalim humanitarnim akcijama tijekom godine prikupljamo različita sredstva kojima pomažemo našim članovima u situaciji kad se moraju javiti na liječenje – bilo da se radi o zračenju ili kemoterapiji. Također smo s Hrvatskim željeznicama dogovorili da se subvencionira prijevoz oboljelima i članovima njihovih obitelji za 75 posto. Svakako bih naglasila da je najvažniji rad onaj koji se odvija svakog utorka u prostorijama naše Udruge gdje se razgovara o problemima, a izrađuju se i različiti predmeti koje onda naši sugrađani nagrađuju donacijama. Njih za Uskrs i Božić dostavljamo našim potrebitim članovima uz poklone i, ono što je najvažnije, uz naš osmijeh.” – izjavila je predsjednica Pavlić zaključivši kako LPR „Mimoza” uvijek ima otvorena vrata i uvijek je spremna pomoći.

Mjesec listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke

Samo predavanje je započelo minutom šutnje za nedavno preminulog dogradonačelnika Grada Našica i saborskog zastupnika dr. Hrvoja Šimića, a više o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, ali i svih ostalih malignih bolest govorio je dr. Samir Haj Barakat.

„Mjesec listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke. Naglasio bih kako se bolest ne događa drugima, nego se događa svima nama. Ovo su trenuci kada bismo se trebali posvetiti i vlastitom zdravlju. Borba protiv karcinoma dojke je borba protiv najčešćeg oblika raka koji se u najvećem postotku pojavljuje kod žena i važno ga je otkriti što ranije. Mi još uvijek nemamo mogućnosti niti tehnologiju kojom bismo odredili tko će imati karcinom. Ali ono što možemo jest otkriti ga u ranom stadiju kada je liječenje puno zahvalnije. Karcinom dojke nije bolest od koje se umire već se on može uspješno liječiti. Opet naglašavam da ga je važno rano otkriti i tada treba sudjelovati u jednom multidisciplinarnom timu u kojem sudjeluju radiolozi, patolozi, kirurzi po potrebi, internisti kao i fizikalna terapija te psiholozi i psihijatri.

Najvažniji početak u tom cijelom lancu jest sam čovjek, odnosno njegova vlastita odgovornost prema svom zdravlju. Upravo zbog toga zahvaljujem još jedanput udruzi žena Lila koja me je i ove godine pozvala da održim predavanje.” – rekao je doktor Haj Barakat istaknuvši kako je karcinom i bolest obitelji. „Okolina u kojoj se nalazi osoba oboljela od karcinoma nije, naravno, pripremljena za ovakve stvari. Stoga smo u našoj bolnici organizirali gorespomenuti multidisciplinarni tim koji vodi i koji se brine o oboljeloj osobi sve do njenog izlječenja, ali i nakon toga.”

O značaju i metodama fizikalne terapije koja se primjenjuje na oboljelim pacijenticama govorio je magistar fizioterapije Stjepan Paska, koji se posebno osvrnuo na metode fizikalne terapije kod pacijenata oboljelih od karcinoma.

„Naravno, svi pacijenti su uplašeni i ne znaju što im se događa, a mi im svojim znanjem i iskustvom dajemo podršku. Objasnimo im na koji ćemo im način pomoći, odnosno koju terapiju ćemo primijeniti, a već nakon jednog ili dva dolaska sudjeluju puno opuštenije i nakon nekog vremena dolazimo do pozitivnog rezultata.”

Za nastavak druženja i dobru atmosferu pobrinuo se Stravianae band koji se pridružio ovoj humanitarnoj akciji.

Pročitajte još