U Đurđenovcu održana završna konferencija “Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.”

Posljednjih šest godina ni jedan učenik u Osječko – baranjskoj županiji nije ostao gladan tijekom školskoga dana, a tako će biti i u narednom razdoblju. Danas je održana završna konferencija EU projekta ,,Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.” u OŠ J.J. Strossmayera u Đurđenovcu, a nazočili su joj ravnatelj škole Toni Markotić, zamjenik župana Josip Miletić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš Kul, voditeljica projekta Anita Mejdanac, viši savjetnik za financiranje osnovnih škola Osječko – baranjske županije te drugi uvaženi gosti.


Projekt se provodi 6 godina zaredom

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je otvoreni poziv za „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021. – 2022.)” koji se financira u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020. Osječko – baranjska županija prijavila je projekt „Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.” te ovaj projekt predstavlja nastavak osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, a Županija ga uspješno provodi već šest godina zaredom.

Ciljana skupina su djeca koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, a polaznici su obveznog osnovnoškolskog programa te su definirani kao najpotrebitija skupina prema kriterijima partnerskih organizacija. U projekt je ove godine bilo uključeno 994 učenika iz obitelji korisnika prava na dječji doplatak iz 18 osnovnih škola kojima je osnivač Osječko – baranjska županija.

Jedina županija u Hrvatskoj u kojoj svi učenici osnovnoškolske dobi imaju besplatan obrok

Miranda Glavaš – Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade istaknula je kako je projekt uspješno priveden kraju te da su već aplicirali za novi.

„Osječko – baranjska županija provodi tri projekta vezana za prehranu djece od kojih je najpoznatiji „Školski obrok za sve” jer njime omogućavamo obroke za sve učenike. „Vrijeme je za školski obrok” jednogodišnji je projekt čija je vrijednost gotovo milijun kuna, a ove godine smo imali 18 škola partnera s 994. djece. Moram istaknuti kako smo ovaj projekt uspješno priveli svom kraju i već smo aplicirali za novi. Svake godine u ovaj projekt ulazi drugih 18 škola zato što je birokratski dio kompliciraniji pa nastojimo podijeliti posao na druge škole.” – izjavila je Miranda Glavaš – Kul.

Cilj dodatnog podizanja kvalitete školskih obroka uz lokalne proizvode

Zamjenik župana Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo ovim projektom te istaknuo važnost korištenja zdravih namirnica s lokalnih OPG-ova.

„Program školske prehrane je nešto što je župan Ivan Anušić pokrenuo u prvoj godini svog mandata, odnosno plan je da sva djeca imaju omogućenu besplatnu prehranu u školama. Važno je istaknuti kako su uvedene zdrave namirnice s lokalnih OPG-ova te i na taj način pomažemo naše proizvođače. Vjerujem kako će se otvaranjem Regionalnog distribucijskog centra ova situacija još poboljšati. Danas se nalazimo na završnoj konferenciji projekta vezanim uz školski obrok u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u koji je uključeno dosta škola. Besplatna prehrana školaraca osigurana je s ukupnim projektima u vrijednosti 19 milijuna kuna koji funkcionira zajedno sa suradnjom te partnerstvom s jedinicama lokalne samouprave, te je ovo jedan dio cjelokupnog mozaika.” – istaknuo je Miletić te dodao da se kontinuirano radi na unaprijeđenju školske prehrane kao i nastavnom planu za oporavak i otpornost, ali i strategiju.

Školska borba za one najugroženije

Ravnatelj OŠ J.J. Strossmayera Toni Markotić osvrnuo se na važnost projekta u kojim učenici u školi imaju dva dana u tjednu i kuhani obrok te kako se povećao broj djece koja se hrane u školskoj kuhinji.

„Škola J.J. Strossmayera ima 390 djece u ovoj školskoj godini, a u sljedećoj će imati 387 školaraca. Putem ovog važnog projekta 128 djece imalo je omogućen besplatan školski obrok, a preko drugog projekta su imali i svi ostali. Preko projekta „Vrijeme je za školski obrok” naši učenici imaju dva dana u tjednu i kuhani obrok, dok druge dane je osiguran suhi obrok. Doista je veliki problem s područnim školama jer ne postoji infrastruktura kojom bi se omogućilo svakodnevno kuhanje školskih obroka. Do sada je bilo dosta djece koje se nije hranilo u školi, a sada se taj broj povećao s obzirom na kvalitetu prehrane. Svi imaju pravo na besplatni školski obrok u ovoj školi, dok u drugim županijama i gradovima to nije učestali slučaj.” – rekao je Toni Markotić te pohvalio Osječko – baranjsku županiju i voditeljice projekta.

Stric pivo

Pročitajte još