U jednom danu pristiglo 50 tona stočne hrane potresom pogođenom području

Samo u četvrtak, 21. siječnja 2021. godine, u skladišta donirane stočne hrane na potresom pogođenim područjima Sisačko – moslavačke županije pristiglo je 50 tona stočne hrane. Riječ je o donaciji 25 tona stočne hrane Udruge uzgajivača holstein goveda Osječko – baranjske županije, 19 tona hrane za stoku poljoprivrednih proizvođača iz Gunje, 4 tone mljevenih žitarica Udruge orača Virovitičko – podravske županije te 2 tone stočne hrane virovitičkog Skijaškog kluba Skviki. Time su s današnjim danom 53 donatora iz svih krajeva Hrvatske donirali 550 tona hrane za stoku (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je razdijeljeno oko 283 tona poljoprivrednicima u potrebi.

Preko već uhodanog sustava prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji, mnoge tvrtke poljoprivredno – prehrambenog sektora, jedinice lokalne samouprave i fizičke osobe donirale su svoje proizvode samostalno i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

 

Željeli smo se uključiti u pomoć pogođenom području i pokazati solidarnost ugroženim poljoprivrednicima, sada kada im je najpotrebnije. Donirali smo hranu za njihovu stoku, znamo da ona mnogima znači opstanak. Naši su se članovi odazvali u iznimno velikom broju kako bismo pokazali da smo uz svoje kolege poljoprivrednike, nadamo se da ćemo barem malo olakšati tešku situaciju u kojoj se nalaze.“ – izjavila je predsjednica Udruge uzgajivača holstein goveda Osječko – baranjske županije Lidija Pavić povodom donacije 25 tona hrane.

 

Također, poljoprivrednici Gunje i susjednih sela su poslali već drugu donaciju svojim kolegama na potresom pogođenim područjima, uz logističku pomoć Vukovarsko – srijemske županije. „Mi znamo što znači biti u nevolji i koliko je u tim trenucima svaka pomoć dobrodošla. Organizirali smo se i do sada je 35 poljoprivrednika s ovih područja prikupilo 50 tona stočne hrane, s današnjom donacijom smo dostavili ukupno 43 tone, a sljedeći tjedan šaljemo i treći kamion s još 20 tona hrane.“ – najavljuje pročelnik Vukovarsko – srijemske županije Andrija Matić.

 

Također, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo preko 620 tisuća kilograma stočne hrane u vrijednosti 1.5 milijuna kuna, čime je osigurana hranidba 1.800 goveda, 3.500 svinja, 500 ovaca i koza, 10.000 peradi i 1.000 konja za najmanje 30 dana. Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a do sada su kontaktirali ukupno 3.387 PG-a, pri čemu je s njih 1.837 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu, a ustanovljena oštećenja na gospodarskim objektima kod 1.698 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 249 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 76 PG-ova.

 

I ovim putem Ministarstvo poziva poljoprivrednike u potrebi da se za stočnu hranu, potrebe premještanja i otkupa stoke obrate Ministarstvu poljoprivrede na kontakte na sljedećoj poveznici.

 

Popis donatora nalazi se na ovoj poveznici.

Pročitajte još